Glansbildet av det nye India

Narendra Modi håper på å bli Indias neste statsminister. Han skryter hemningsløst av sine resultater som delstatsminister i Gujarat. Men her har han framfor alt gjort de rikeste rikere, mens de fattige og kasteløse fremdeles lever i ytterste nød.

Mansingh Popatbhai Riniya myser med øynene. En hvit sjø strekker seg ut foran ham nesten så langt øyet kan se. Bare en glitrende blå rand skimtes i det fjerne. Riniya er prat-som denne morgenen, glad for å ha selskap. I tretti år har han reist på kryss og tvers av saltsumpen Little Rann of Kutch. Han graver i bukter og viker, skiller ut saltkrystaller, tapper vannhull og henter ut flere tusen tonn hvitt pulver under en blendende sol. Han er 47 år gammel, men det rynkete ansiktet får ham til å se ut som om han er seksti. Den fåmælte svigerbroren Kalubhai hjelper ham med traktoren i dag. Han retter på turbanen, stumper beedien, en kjegleformet indisk sigarett, og tenner en ny med det samme. Det bustede svarte skjegget, den svarte kajalen under øynene og den korte ordutvekslingen på dialekt vitner om at de to mennene er miyana, nomader med en synkretisk religion som blander islam og hinduisme. De tilhører en av de fattigste minoritetene i Gujarat, agariyas, som saltarbeiderne kalles. I Little Rann of Kutch er de om lag seksti tusen.

Her utvinnes 78 prosent av Indias salt, til industrien så vel som middagsbordet. Både mennene, kvinnene og noen ganger barna bidrar til utvinningen. «Systemet er fortsatt føydalt. De fleste agariyas er underlagt en stilltiende form for livegenskap. De kjenner verken rettighetene sine eller markedslovene og setter seg i gjeld til produsentene og mellommennene som fastsetter saltprisen. Til tross for regjeringens gjentatte løfter om å bedre arbeidsvilkårene deres, lever de fremdeles i den ytterste nød med familiene sine i saltsjøområdet i sesongen,» forteller Jhanvi Andharia, som var med på å starte den ikke-statlige organisasjonen Area Networking and Development Initiatives (Anandi) for å støtte og utdanne saltarbeiderne. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal