Spanske seriers samvittighet

Spanske tegneserier har fått sin Maus med Paco Rocas tegneserieroman Los surcos del azar, om spanske republikanersoldater som i eksil etter borgerkrigen kjempet mot fascismen med de frie franske styrkene. Valencia-tegneren topper en bølge tegneserieromaner med en realistisk vending.

Blant de mange «tegneserier for voksne» på 80-tallet var en av de mest lysende serieskaperne spanske Carlos Gimenez. De i stor grad selvbiografiske seriene kom i danske albumutgaver og på norsk i bladet Serie Spesial. Barnehjemmet skildret Franco-regimets overgrep gjennom episodiske historier fra et katolsk barnehjem på 1940-50-tallet. Langt muntrere var De profesjonelle. Gimenez har forflyttet seg til 60-tallet og Madrid, da han var assistent hos tegneren Manuel Lopez Blanco. Studioet var storprodusent av lettbeinte sjangerserier, og Gimenez skildrer med mye selvironi kreativiteten og energien i lokalene.

I dag er det knapt en spansk tegneserie som oversettes til et nordisk språk eller engelsk. Den orienterte leser vil kanskje innvende at krimfenomenet Blacksad[ref] Norsk samlebind: Blacksad, Egmont, Oslo, 2007.[/ref] er laget av spanjoler. Tegneren Juanjo Guarnido og forfatteren Juan Díaz Canales er begge spanske, men de lager serien for det franske forlaget Dargaud. Den veltegnede noirpastisjen med dyrefigurer er da også mer populær på hjemmemarkedet Frankrike enn i Spania. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Default thumbnail
Forrige sak

Frykten for Iran

Default thumbnail
Neste sak

Ikke alle høyreekstreme hater islam

Andre saker om Tegneserie

Moderne byggeklosser

En ny tegneserieroman kritiserer sementromantikk og ødeleggende byutvikling i Armenias hovedstad Jerevan,

0 kr 0