Spanske seriers samvittighet

Spanske tegneserier har fått sin Maus med Paco Rocas tegneserieroman Los surcos del azar, om spanske republikanersoldater som i eksil etter borgerkrigen kjempet mot fascismen med de frie franske styrkene. Valencia-tegneren topper en bølge tegneserieromaner med en realistisk vending.

Blant de mange «tegneserier for voksne» på 80-tallet var en av de mest lysende serieskaperne spanske Carlos Gimenez. De i stor grad selvbiografiske seriene kom i danske albumutgaver og på norsk i bladet Serie Spesial. Barnehjemmet skildret Franco-regimets overgrep gjennom episodiske historier fra et katolsk barnehjem på 1940-50-tallet. Langt muntrere var De profesjonelle. Gimenez har forflyttet seg til 60-tallet og Madrid, da han var assistent hos tegneren Manuel Lopez Blanco. Studioet var storprodusent av lettbeinte sjangerserier, og Gimenez skildrer med mye selvironi kreativiteten og energien i lokalene.

I dag er det knapt en spansk tegneserie som oversettes til et nordisk språk eller engelsk. Den orienterte leser vil kanskje innvende at krimfenomenet Blacksad er laget av spanjoler. Tegneren Juanjo Guarnido og forfatteren Juan Díaz Canales er begge spanske, men de lager serien for det franske forlaget Dargaud. Den veltegnede noirpastisjen med dyrefigurer er da også mer populær på hjemmemarkedet Frankrike enn i Spania. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Frykten for Iran

Neste sak

Ikke alle høyreekstreme hater islam

Mer Tegneserie

Historien på sine skuldre

Den første russiske tegneserieromanen på norsk, Olga Lavrentjevas Survilo, er jordnær og ambisiøs. Familiehistorien fra Stalin-tiden er både en generasjonsroman og et oppgjør med nåtidens restituering av stålmannen.

Vill vest om kobbergruven

Skattejegere står mot urfolk i striden om gruvedrift i Oak Flat i den amerikanske delstaten Arizona. En ny bok skildrer apasjenes kamp mot et kynisk politisk spill. I potten ligger mye mer enn en neve dollar.

Tegneserier er ikke et teselskap

Knuste drømmer og forbudte bøker er hentet fram i kampen for demokrati. To nye selvbiografiske tegneserier skildrer 1980-tallets studentprotester i Kina og Sør-Korea.

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr til geriljakrig. Homogene, hvite grupper etablerer enklaver styrt av selvjustis. USA er på bristepunktet i nye spenningsserier.

0 kr 0