Spanske seriers samvittighet

Spanske tegneserier har fått sin Maus med Paco Rocas tegneserieroman Los surcos del azar, om spanske republikanersoldater som i eksil etter borgerkrigen kjempet mot fascismen med de frie franske styrkene. Valencia-tegneren topper en bølge tegneserieromaner med en realistisk vending.

Blant de mange «tegneserier for voksne» på 80-tallet var en av de mest lysende serieskaperne spanske Carlos Gimenez. De i stor grad selvbiografiske seriene kom i danske albumutgaver og på norsk i bladet Serie Spesial. Barnehjemmet skildret Franco-regimets overgrep gjennom episodiske historier fra et katolsk barnehjem på 1940-50-tallet. Langt muntrere var De profesjonelle. Gimenez har forflyttet seg til 60-tallet og Madrid, da han var assistent hos tegneren Manuel Lopez Blanco. Studioet var storprodusent av lettbeinte sjangerserier, og Gimenez skildrer med mye selvironi kreativiteten og energien i lokalene.

I dag er det knapt en spansk tegneserie som oversettes til et nordisk språk eller engelsk. Den orienterte leser vil kanskje innvende at krimfenomenet Blacksad er laget av spanjoler. Tegneren Juanjo Guarnido og forfatteren Juan Díaz Canales er begge spanske, men de lager serien for det franske forlaget Dargaud. Den veltegnede noirpastisjen med dyrefigurer er da også mer populær på hjemmemarkedet Frankrike enn i Spania. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Frykten for Iran

Default thumbnail
Neste sak

Ikke alle høyreekstreme hater islam

Andre saker om Tegneserie

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

Alternativ anerkjennelse

På årets tegneseriefestival i Angoulême demonstrerte franske serieskapere mot stadig vanskeligere levekår. Siden 1990-tallet har alternative

Til siste mann

Pandemier har gang på gang utslettet samfunn i tegneseriene. Særlig går det hardt utover menn når

Brecht i Brooklyn

Han har fortolket Romeo og Julie med graffiti og ghettoblastere, men med sitt nye kulturkritiske magasin

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.