Tradisjonens tvetydige tilbakekomst

Rwandas militaristiske ideologi. Langt unna søkelyset på minnemarkeringene for folkemordet i 1994, bruker Rwandas regjering en førkolonial krigskult for å holde på makten.

Krigersk dans og poesi, «våkenetter for selvutvikling», høydehopp, brytekamp, samfunnsarbeid, nye økonomiske utfordringer. Paul Kagames regjering har bestemt seg for å gjøre en førkolonial krigersk opplæringsinstitusjon, itorero, til et av de viktigste redskapene i gjenoppbyggingen av landet. Medlemmene, kalt ntore («valgte», eller «utvalgte»), er flere hundre tusen i tallet. Regimet til Front patriotique rwandais (FPR), Kagames parti, har opplært dem til å bli gjenoppbyggingens pedagogiske, militære, politiske og økonomiske disipler. Mellom 2009 og 2013 ble mer enn en million rwandere (av en befolkning på ti og en halv millioner i 2010) innviet i itorero både for å innta stillinger i landet og for å passe på rwandere i utlandet.

Myndighetene forsikrer at det dreier seg om å minne om krigerne som forsvarte fedrelandet før koloniseringen, og om å bekjempe ideologien som førte til folkemordet på tutsiene i 1994. I Kigalis øyne er denne ideologien fremdeles en trussel mot befolkningen og landets territoriale integritet. Ideologien skal ha blusset opp igjen i de berømte rwandiske åsene, og i flyktning- og utvandrernettverkene i utlandet, som mistenkes for å fyre opp under de sosiale og politiske skillene som forårsaket nedslaktningene, særlig i Den demokratiske republikken Kongo (RDC), der Rwanda anklages for å blande seg inn i RDCs indre anliggender.Mer enn 20 år er gått siden massakren av rundt 800 000 tutsier, og av hutuer som opponerte mot regimet. Hensikten med å påtvinge rwanderne den krigerske itorero-kulturen nå, er å skape en nasjonal bevegelse for å styrke legitimiteten til myndighetene, som spiller på minnet om folkemordet. Men gjenopplivingen av militærkulten fører til undertrykkende og kriminelle handlinger mot opposisjonelle individer og grupper, som fremdeles er aktive i Kivu (RDC) og i Sør-Afrika. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Ikke alle høyreekstreme hater islam

Default thumbnail
Neste sak

Massemediene som glemmer massen

Andre saker om Rwanda

Folkemordsstriden

19. desember ble den antatte hjernen bak folkemordet i Rwanda, Theoneste Bagosora, dømt til livsvarig fengsel

Massakrene i Rwanda

Jean-Christophe Klotz Kigali ? bilder mot en massakre.Når ordene ikke lenger makter å beskrive en virkelighet

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.