En fortrøstningsfull strime av lys

Alle generasjoner og intellektuelle kulturer har «sin» versjon av Walter Benjamin, men det er på tide med en Benjamin som er tilgjengelig, og anvendes, av flere. Grunnlaget for en slik praksis kan gjerne begynne med Vidarforlagets nye Benjamin-antologi. Utgivelsen er på alle mulige måter essensiell.

Alle generasjoner og intellektuelle kulturer har «sin» versjon av Walter Benjamin, men det er på tide med en Benjamin som er tilgjengelig, og anvendes, av flere. Grunnlaget for en slik praksis kan gjerne begynne med Vidarforlagets nye Benjamin-antologi. Utgivelsen er på alle mulige måter essensiell.

Vi lever i en tid hvor kunst og åndsarbeid er truet, og vi bør velge våre allianser og redskaper med omhu, om vi skal kunne fortsatte med slikt uten å miste kontakt med en levende offentlighet. Her kan Walter Benjamin (1892–1940) være (og han har vært) en nøkkelfigur. Tekstene er lesbare, de må bare åpnes, det vil si etableres som sted å gå til også utenfor akademia.

For Benjamin er ikke opptatt av teori eller filosofi for tenkningens egen skyld, men som redskap for handling: en redskapskasse for å orientere seg i tilværelsen, for å forstå seg selv og sine omgivelser. For ham var ikke filosofien primært en akademisk disiplin, men en måte å overleve på. Gjennom begreper og aforismer skapte han et kart over menneskets kultur og historie, et kart han selv anvendte, men som vi alle kan hente koordinater og peilepunkter fra i vår egen tenkning. (…)

Default thumbnail
Forrige sak

Kunsten å forandre verden

Default thumbnail
Neste sak

En avtale for alle

Andre saker om Filosofi

Sartres nei

I 1980 deltok mange tusen franskmenn i Jean-Paul Sartres gravferd. Med Sartres bortgang lukket en epoke

Tilbake til klassen

I over førti år har venstreintellektuelle tolket bort begreper som kapital, klasse og økonomiske forhold for

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.