En fortrøstningsfull strime av lys

Alle generasjoner og intellektuelle kulturer har «sin» versjon av Walter Benjamin, men det er på tide med en Benjamin som er tilgjengelig, og anvendes, av flere. Grunnlaget for en slik praksis kan gjerne begynne med Vidarforlagets nye Benjamin-antologi. Utgivelsen er på alle mulige måter essensiell.

Vi lever i en tid hvor kunst og åndsarbeid er truet, og vi bør velge våre allianser og redskaper med omhu, om vi skal kunne fortsatte med slikt uten å miste kontakt med en levende offentlighet. Her kan Walter Benjamin (1892–1940) være (og han har vært) en nøkkelfigur. Tekstene er lesbare, de må bare åpnes, det vil si etableres som sted å gå til også utenfor akademia.

For Benjamin er ikke opptatt av teori eller filosofi for tenkningens egen skyld, men som redskap for handling: en redskapskasse for å orientere seg i tilværelsen, for å forstå seg selv og sine omgivelser. For ham var ikke filosofien primært en akademisk disiplin, men en måte å overleve på. Gjennom begreper og aforismer skapte han et kart over menneskets kultur og historie, et kart han selv anvendte, men som vi alle kan hente koordinater og peilepunkter fra i vår egen tenkning. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kunsten å forandre verden

Neste sak

En avtale for alle

Mer Filosofi

Uansvarlig optimisme

Kampanjene for å vekke folk og politikere med fakta, følelser og mørke framtidsscenarier har skapt en

Lyset efter Gud

Vi har afskaffet Gud og dernæst sjælen, tilbage er kun verden. Med After God har Peter

0 kr 0