Overopphetet fjernvarme

Russland forklart av varmen. Russiske byer varmes opp av en foreldet etterlevning fra Sovjettiden. Verdens største og eldste oppvarmingssystem er kostbart og energisløsende, men en modernisering vil koste Putin dyrt.

Om vinteren går de fleste russiske byboere rundt hjemme i helsetrøye, shorts eller lette kjoler. Med vinduene på gløtt. I Moskva kryper utetemperaturen ofte ned til minus 25°C, og i Sibir kan den bli minus 40° C. Men inne i leilighetene er heten iblant så trykkende at man må la litt iskald luft snike seg inn gjennom en vindussprekk.

Oppvarmingssystemet fra Sovjet-tiden varmer fremdeles 75 prosent av boligene. Problemet er at det ikke er mulig å regulere temperaturen i hvert enkelt hjem. Det russiske fjernvarmesystemet er verdens største og eldste, og ble bygd uten noen tanke om å spare på gass, kull eller fyringsolje. Varmesentralene, som ofte er en del av industriparkenes kraftverk, er rene brenselssluk. Varmtvannsrørene er lagt under jorden, men ofte uten isolasjon, noe som fører til enorme varmetap. De sovjetiske byplanleggerne prioriterte heller ikke isolasjon i leilighetene. Resultatet er at en tredel av Russlands primærenergi går til oppvarming. Lekkasjer, slitasje, ineffektivitet, fare for forsyningsbrudd: Fjernvarmesystemet må renoveres så raskt som mulig. Men hvordan finansiere et så kolossalt prosjekt? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Har høyresiden forsvunnet?

Neste sak

Supporterne spiller på lag

Andre saker om Russland

Hva vil Russland?

Utfordrer Russland Vesten for å vende oppmerksomheten bort fra interne problemer eller forsøker Kreml, sammen med

0 kr 0