Overopphetet fjernvarme

Russland forklart av varmen. Russiske byer varmes opp av en foreldet etterlevning fra Sovjettiden. Verdens største og eldste oppvarmingssystem er kostbart og energisløsende, men en modernisering vil koste Putin dyrt.

juni 2014

Om vinteren går de fleste russiske byboere rundt hjemme i helsetrøye, shorts eller lette kjoler. Med vinduene på gløtt. I Moskva kryper utetemperaturen ofte ned til minus 25°C, og i Sibir kan den bli minus 40° C. Men inne i leilighetene er heten iblant så trykkende at man må la litt iskald luft snike seg inn gjennom en vindussprekk.

Oppvarmingssystemet fra Sovjet-tiden varmer fremdeles 75 prosent av boligene. Problemet er at det ikke er mulig å regulere temperaturen i hvert enkelt hjem. Det russiske fjernvarmesystemet er verdens største og eldste, og ble bygd uten noen tanke om å spare på gass, kull eller fyringsolje. Varmesentralene, som ofte er en del av industriparkenes kraftverk, er rene brenselssluk. Varmtvannsrørene er lagt under jorden, men ofte uten isolasjon, noe som fører til enorme varmetap. De sovjetiske byplanleggerne prioriterte heller ikke isolasjon i leilighetene. Resultatet er at en tredel av Russlands primærenergi går til oppvarming. Lekkasjer, slitasje, ineffektivitet, fare for forsyningsbrudd: Fjernvarmesystemet må renoveres så raskt som mulig. Men hvordan finansiere et så kolossalt prosjekt? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal