Akademisk anglifisering

Middelmådig engelsk blir stadig mer utbredt som universitetsspråk på bekostning av nasjonale språk. I Nederland er engelsk nå dominerende.

I 1989 sa Nederlands daværende utdanningsminister, sosialdemokraten Jo Ritzen, at universitetene måtte undervise mer på engelsk. Dette angrepet på landets kultur var så skandaløst at parlamentet gjorde nederlandsk til offisielt undervisningsspråk.

Det som opprørte opinionen den gang har nå i stor grad blitt virkelighet. Engelsk er rett nok fremdeles begrenset på bachelornivå og masternivå i praktiske fag. Men språket dominerer på masternivå på universitetene, særlig de mest prestisjefylte institusjonene. Nederland er nå på europeisk førsteplass i antall utdannelser på engelsk blant ikke-engelsktalende land. Masterstudier innen biovitenskap, ingeniørfag og økonomi topper listen over studieløp på engelsk. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal