Akademisk anglifisering

Middelmådig engelsk blir stadig mer utbredt som universitetsspråk på bekostning av nasjonale språk. I Nederland er engelsk nå dominerende.

Middelmådig engelsk blir stadig mer utbredt som universitetsspråk på bekostning av nasjonale språk. I Nederland er engelsk nå dominerende.

I 1989 sa Nederlands daværende utdanningsminister, sosialdemokraten Jo Ritzen, at universitetene måtte undervise mer på engelsk. Dette angrepet på landets kultur var så skandaløst at parlamentet gjorde nederlandsk til offisielt undervisningsspråk.

Det som opprørte opinionen den gang har nå i stor grad blitt virkelighet. Engelsk er rett nok fremdeles begrenset på bachelornivå og masternivå i praktiske fag. Men språket dominerer på masternivå på universitetene, særlig de mest prestisjefylte institusjonene. Nederland er nå på europeisk førsteplass i antall utdannelser på engelsk blant ikke-engelsktalende land. Masterstudier innen biovitenskap, ingeniørfag og økonomi topper listen over studieløp på engelsk. (…)

Default thumbnail
Forrige sak

Lite endring med Renzi

Default thumbnail
Neste sak

Efter Gezi

Andre saker om Utdanning

Et ideologisk hamskifte

Man kan konkurrere om kunnskap, men ikke fellesskap, solidaritet og medmenneskelighet. Dette er ikke forbruksgoder, men

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.