Lite endring med Renzi

Italias statsminister blir hyllet som en superstjerne i mediene etter gode resultater i EU-valget. Men til tross for løfter om radikal forandring, gjør han ikke stort for å fornye italiensk politikk eller redde et døende europeisk sosialdemokrati.

Da de siste resultatene fra EU-valget ble offentliggjort på kvelden 25. mai, var det særlig ett som begeistret mediene: oppslutningen til Matteo Renzi. Den italienske statsministeren var en av få europeiske ledere som kom styrket ut av valget. Med 41 prosent av stemmene slo Partito democratico (PD) ikke bare kommunistpartiets (PCI) venstresiderekord fra valget i 1976 (34 prosent), det fikk også femten prosentpoeng flere stemmer enn ved det nasjonale valget i 2013.

Allerede i mars kalte den franske bankmannen Matthieu Pigasse ham for en inspirasjonskilde.[ref] Christine Lejoux, «Matthieu Pigasse (Lazard): ’Aucune économie n’a jamais renoué avec la croissance par des politiques d’austérité’» (Matthieu Pigasse (Lazard): «Ingen økonomi har kommet tilbake i vekst gjennom sparepolitikk»), La Tribune, 29. mars 2014.[/ref] Bladet Les Inrockuptibles, som Pigasse eier, framstilte den tidligere borgermesteren i Firenze som «ung, hyperaktiv, radikal og ambisiøs», en leder som kan «gi Italia nytt liv».[ref] Olivia Müller, «Mais qui es-tu Matteo Renzi?» (Men hvem er du, Matteo Renzi?), Les Inrockuptibles, Paris, 6. april 2014.[/ref] Men denne valgnatten gjorde Les Echos ham til «det største håpet for et reformvennlig Europa»,[ref] «Matteo Renzi et le syndrome du ’matador’ en Europe» (Matteo Renzi og matadorsyndromet i Europa), Les Echos, Paris, 4. juni 2014.[/ref] mens El País kalte ham «Europas udiskutable leder».[ref] «’Si hacemos reformas creíbles, el populismo ya no tendrá futuro’», El País, Madrid, 30. mai 2014.[/ref] Et nytt «forbilde» hadde dukket opp, et forbilde som kunne gjenoppbygge kjærligheten til Europa og stå imot ytre høyre-bølgen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Begynnelsen på slutten for kirchnerismen?

Neste sak

Akademisk anglifisering

Andre saker om Italia

0 kr 0