Hvordan er det at være menneske?

I Sjælens Amerika forsøger Karl Ove Knausgård at vriste os fri fra den omsiggribende selvdisciplinering og åbne mennesket for verden.

Historien er et mareridt fra hvilket
jeg forsøger at vågne
James Joyce,
Ulysses

Måske ved vi det godt. Måske glemmer vi det, fordi vi er kommet for meget på afstand af vores liv som vi lever det? Men Knausgård minder os om det, uden skyggen af ironi, i sine essays Sjælens Amerika, hvor han giver os svaret på hvordan det er at være menneske. Han skriver at et menneske er sådan en «som er utilstrækkelig, som er bange for de mest idiotiske ting, som er bundet af smågrupper såsom familie og venner.» Andre steder lægger han vægt på at være menneske, er at have behov for at nyde en is, søde kager, at skide i fred, at kamme ud i raseri hvis noget går galt, at veksle mellem sorg og vrede, sorger og længsler, vittigheder og smålighed. Sådan er det at være menneske, uanset om man er Hitler, Knut Hamsun eller Herr og Fru Jensen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

«Militæret er vår nasjonalreligion»

Default thumbnail
Neste sak

Mitt siste møte med Márquez

Andre saker om Litteratur

Hinsides reparasjon

Hva ville skjedd hvis Alan Turing ikke begikk selvmord, Storbritannia tapte Falklandskrigen

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.