Mitt siste møte med Márquez

Ignacio Ramonet møtte Gabriel Garcìa Marquez ikke lenge før han døde i vår.

Jeg hadde hørt at han var i Havanna, men at han var syk og ikke ville ha besøk av noen. Jeg visste hvor han pleide å ta inn: på et vakkert lite landsted langt unna sentrum. Så jeg ringte, og Mercedes, kona hans, feide unna alle mine bekymringer: «Nei da,» sa hun varmt. «Det er bare for å holde alle plageåndene unna. Kom! ‘Gabo’ vil bli glad for å se deg.»

Neste morgen gikk jeg opp en allé med palmetrær mot villaen deres. Det var varmt og fuktig. Jeg visste at han hadde lymfekreft og at han fikk cellegift. Jeg hadde hørt at han var hardt rammet. Enkelte sa til og med at han hadde skrevet et hjerteskjærende avskjedsbrev til vennene sine og til livet. Så jeg var redd for å stå ansikt til ansikt med en mann som var døden nær. Mercedes åpnet døren, og til min store forbløffelse sa hun: «Kom inn. ‘Gabo’ kommer snart. Han har vært og spilt tennis.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Hvordan er det at være menneske?

Neste sak

Bli aksjonær i et menneske!

Mer Litteratur

Den mytologiske maskine

Mytens tvetydige rolle og indflydelse på kultur og samfund er tema for Furio Jesis hovedværk Germania segreta (1967). Den italienske forfatter så myten som både grusom og farlig, men også et poetisk og politisk erfaringsrum.

En form for indsigt

Den amerikanske digter Louise Glück modtog i fjor nobelprisen i litteratur for en poesi der gennem mytiske temaer og livets cyklus udforsker grundlæggende spørgsmål om tiden, selvet og lykken.

«Elevene må deles inn i små øyer»

Etter over tretti år som lærer, har forfatteren Nathalie Quintane skrevet om det franske skolevesenet i boka Un hamster à l’école, «En hamster på skolen», som vi her trykker et utdrag fra.

Å gape over lerretet

I Å skrive er å be om for mye får leseren følge Gunnar Wærness på veien mellom den visuelle boksiden og den lydlige poesien, og i konstant kamp med det lyriske jeget.

James Bonds geopolitikk

Gjennom tolv romaner, to novellesamlinger og 21 filmer har James Bond ikke bare blitt kjent som en fryktløs eventyrer og uimotståelig forfører, men også som symbolet på en britisk, og vestlig, fantasi om kulturell storhet.

0 kr 0