Et ekteskap i oppløsning

18. september går skottene til urnene for å bestemme om de vil forlate sin partner gjennom 307 år – eller forbli i en ulykkelig, men forutsigbar union. En måned før avstemningen er det mange skotter som ikke har bestemt seg, og resultatet ligger dermed i de ubesluttsommes hender.

«Vær så snill, ikke forlat oss». Storbritannias statsminister David Cameron har forsøkt alt: Fra trusler om at Skottland ikke får beholde det britiske pundet og må kaste seg inn i ukjente valutakurser, til advarsler om utestengelse fra det britiske helsevesenet (ingen skal lenger få tråkke over grensen for lungetransplantater på National Health Service’ regning) og skjebnesvangre spådommer om økonomisk kollaps, dersom Skottland skiller seg fra England – landets viktigste handelspartner. Og nå, under åpningsseremonien til Commonwelth Games i Glasgow 23. juli: En forsiktig bønn om å stemme nei.

Men i en forsamling med blå og hvit ansiktsmaling, der samtlige ser for seg en selvstendig framtid i EU og Nordisk råd og unge kvinner med YES-buttons geleides ut av politiet, mottas enhver faderlig formaning som et rop mot vinden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Demokratiets dårlige venner

Default thumbnail
Neste sak

Populistene i åkeren

Andre saker om Skottland

Fra et rom i Glasgow

Da James Kelman fikk Booker-prisen i 1994, trakk et av jurymedlemmene seg i indignasjon. Litt senere

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.