Under dekke av terror

Uroen i Kenya skyldes ikke bare somaliske terrorister. Under overflaten ulmer konflikter om jord og stammetilhørighet, som går tilbake til ressursfordelingen etter kolonitiden.

På kvelden 15. juni gikk et femtitall væpnede menn til angrep på den lille byen Mpeketoni i kystregionen Lamu, der Kenya bygger en stor dypvannshavn. Raidet fulgte et enkelt prinsipp: angriperne gikk fra hus til hus og drepte alle uten muslimsk navn. Regjeringens sikkerhetsstyrker prøvde å gripe inn, men ble slått lett tilbake. Angriperne slo seg løs og plyndret butikker, en bank og biler. Så forsvant de i mørket, og etterlot mer enn seksti drepte.

Da det lysnet, gikk de videre til nabobyen Maporomokoni og drepte rundt femten personer. Også der var flertallet av ofrene kikuyuer, en kristen etnisk gruppe opprinnelig fra høylandet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Farvel til våpnene

Neste sak

Korstoget fortsetter

Mer Kenya

Kenyas digitale drømmer

En av tre kenyanere bruker banktjenester på mobil og det skrytes av Kenyas digitale bragder verden over. Men drømmen om å bli Afrikas digitale knutepunkt løser ikke landets strukturelle problemer.

Havna som skal redde Kenya

Kenyas nyvalgte president Uhuru Kenyatta får et megalomant prosjekt i fanget. Atlanterhavet og Det indiske hav skal knyttes sammen på tvers av det afrikanske kontinentet. Prosjektet har allerede satt Kenya i dyp gjeld, men myndighetene håper at utenlandske investorer vil strømme til og skape vekst og fred i hele regionen.

0 kr 0