Dødelig grense

Lar vi Frontex bare bekjempe immigranter uten å sikre menneskerettighetene, kommer mange flere til å dø

«Ut og finne mann!» roper en politibetjent til sporhunden som er med på oppdrag ved en kontrollstasjon i den spanske havnebyen Algeciras. I den norske dokumentarserien Drømmen om Europa følger vi norske politifolk på oppdrag langs Europas grenser. De bistår spansk og italiensk politi i å ta migranter som prøver å komme seg inn i Europa gjemt i bilseter og under lastebiler. Norge er såkalt assosiert medlem i EUs grensekontrollbyrå Frontex, som koordinerer kontroll og overvåkning av grensene mot ikke-EU-land. Statusen innebærer at vi deltar fullt ut i samarbeidet, men har begrenset stemmerett. Årlig spytter Norge inn mer enn 150 millioner kroner til kontroll av Europas grenser.

De neste fem årene skal droner, infrarøde kameraer og avansert satellitteknologi tas i bruk for å vokte grensene til lands og til vanns. I fjor lanserte Frontex det omfattende overvåkningsprosjektet Eurosur, som skal koordinere og effektivisere overvåkningen. Tilretteleggingen er konkurranseutsatt til private sikkerhetsselskaper og våpenprodusenter, som dermed nyter godt av millioner i EU-støtte. Når grensesikkerheten blir et lukrativt marked, kan man spørre seg om innretningene tjener politikken eller pengene. Som den danske forskeren Martin Lemberg-Pedersen påpeker, er konkurranseutsettingen et demokratisk og humanitært problem når grensen voktes av selskaper som først og fremst betrakter immigranter som sikkerhetstrusler, og ikke som bærere av rettigheter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Tel Aviv er et annet sted

Default thumbnail
Neste sak

Stille suksess

Andre saker om Leder

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Pengenes andre ansikt

Gjeld har de siste femti årene blitt den dominerende, høyst reelle, men samtidig metafysiske veven som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.