Leder

Dødelig grense

Lar vi Frontex bare bekjempe immigranter uten å sikre menneskerettighetene, kommer mange flere til å dø

Posted on

«Ut og finne mann!» roper en politibetjent til sporhunden som er med på oppdrag ved en kontrollstasjon i den spanske havnebyen Algeciras. I den norske dokumentarserien Drømmen om Europa følger vi norske politifolk på oppdrag langs Europas grenser. De bistår spansk og italiensk politi i å ta migranter som prøver å komme seg inn i Europa gjemt i bilseter og under lastebiler. Norge er såkalt assosiert medlem i EUs grensekontrollbyrå Frontex, som koordinerer kontroll og overvåkning av grensene mot ikke-EU-land. Statusen innebærer at vi deltar fullt ut i samarbeidet, men har begrenset stemmerett. Årlig spytter Norge inn mer enn 150 millioner kroner til kontroll av Europas grenser.

De neste fem årene skal droner, infrarøde kameraer og avansert satellitteknologi tas i bruk for å vokte grensene til lands og til vanns. I fjor lanserte Frontex det omfattende overvåkningsprosjektet Eurosur, som skal koordinere og effektivisere overvåkningen. Tilretteleggingen er konkurranseutsatt til private sikkerhetsselskaper og våpenprodusenter, som dermed nyter godt av millioner i EU-støtte. Når grensesikkerheten blir et lukrativt marked, kan man spørre seg om innretningene tjener politikken eller pengene. Som den danske forskeren Martin Lemberg-Pedersen påpeker, er konkurranseutsettingen et demokratisk og humanitært problem når grensen voktes av selskaper som først og fremst betrakter immigranter som sikkerhetstrusler, og ikke som bærere av rettigheter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver