Tel Aviv er et annet sted

Fra et land uten tegneseriekultur har israelske Rutu Modan blitt en av verdens fremste serieskapere. Le Monde diplomatique møtte henne noen uker etter krigen i Gaza.

november 2014

Vante virkelighetsbilder vrenges i Rutu Modans Tel Aviv. En israelsk kvinne møter en palestinsk selvmordsbomber, og i fiksjonen skulle leseren ønske han var kjæresten hennes, ikke den usympatiske forloveden. Illustrasjon fra novelleserien Jamilti.
Vante virkelighetsbilder vrenges i Rutu Modans Tel Aviv. En israelsk kvinne møter en palestinsk selvmordsbomber, og i fiksjonen skulle leseren ønske han var kjæresten hennes, ikke den usympatiske forloveden. Illustrasjon fra novelleserien Jamilti.

Israel er uvesentlig i den internasjonale tegneseriehistorien, og tegneserier er fraværende i Israel – både i landets populærkultur og som kunstnerisk uttrykk. Derfor synes det merke-lig å dra til Tel Aviv for å møte en av verdens vesentligste serieskapere. Rutu Modan er født og oppvokst i byen. Jeg møter henne på en sentrumskafé like ved leiligheten der hun bor og arbeider. Vi har ikke snakket lenge før hun utbryter: «Jeg tror Israel er det eneste landet på jorden der Tintin og Supermann ikke lyktes.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal