Sosialisme for de mektige

Det «frie marked» er en illusjon. Markedsideologien er bare et skalkeskjul for å flytte offentlige verdier over i private lommer på samfunnets bekostning.

Sosialisme for de rike, kapitalisme for alle andre. Dette er, kort oppsummert, den rådende ideologien i makteliten. I deres øyne er staten noe ille som ødelegger for forretnings-sansen. Det frie markedet sørger for vekst og framgang. Næringslivsfolk er de virkelige verdiskaperne.

Toppolitikere fra alle partier messer det samme mantraet. Da Nick Clegg ble leder for Liberaldemokratene i 2007, bare måneder før finanskrisen satte inn, lovet han «å skape et liberalt alternativ til den sterke stat-linjen som folk har mistet tillit til». Andre steder angrep han «offentlig utdanning, offentlig helsevesen og offentlige velferdsordninger: Styrt av stivnede og sentraliserte monopoler». Samtidig forsvarte De konservatives leder, David Cameron, det frie markedet som «den beste kraften vi kan forestille oss for å bedre velferden og livskvaliteten vår». Han hevdet at «frihandel og det åpne markedet kan faktisk bedre moralen», og krevde en reform som «setter en stopper for statens monopol på offentlige tjenester». Da David Miliband var lederkandidat for Labour i 2010, kritiserte han sitt eget parti for å «oppfattes som om vi vil gi mer makt til staten, mens målet vårt i virkeligheten er å styrke individer, lokalsamfunn og næringsliv». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Utvidelse av kampsonen

Default thumbnail
Neste sak

Utopi foran frysedisken

Andre saker om Storbritannia

Britisk EU-joker

Mens Boris Johnsons konservative parti vil forlate EU og Jeremy Corbyns Labour

0 kr 0