Utvidelse av kampsonen

Norsk krigsteknologi gjør avstanden mellom mennesket og krigshandlingene større enn noen gang. Nå utvikler Norge våpen som kan drepe uten direkte menneskelig kontroll.

«Maskiner har verken dødelighet eller moral. De bør ikke ha makt til å bestemme over menneskers liv og død.» Slik lød den kontante dommen fra Christof Heyns, FNs spesialrapportør for utenomrettslige, summariske og vilkårlige henrettelser. Han har sagt det før. Og fra talerstolen under FNs våpenkonferanse i Genève i november, gjentok han budskapet: Et forbud mot drapsroboter – såkalte lethal autonomous weapon systems – må skrives inn i Genève-konvensjonen. Og det haster, mener Heyns. Når våpensystemene først er operative, kan det være for sent.

For tolv år siden var det autonome våpensystemet Joint Strike Missile (JSM) en skisse på et tegnebrett i Kongsberg. Kongsberg Gruppen, et av verdens ledende selskaper innen krigsteknologi, ville lage et selvdrevet missil, spesialdesignet til å passe inn i baugen til det amerikanske kampflyet F-35. Missilet skal svinge og styre som et fly, bevege seg lavt langs bakken og skjule seg i terrenget. Med kunstig intelligens skal det kunne finne, gjenkjenne og ødelegge forhåndsprogrammerte «mål» helt på egenhånd. Og selv om ruten er forhåndsprogrammert, kan flyet selv endre rute for å unngå å bli fanget opp av radarsystemer. Dersom sensoren ikke gjenkjenner «målet», skal missilet selv ta beslutningen om å avbryte angrepet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Veldedighet mot velferdsstaten

Neste sak

Sosialisme for de mektige

Mer Våpenindustri

Lukrative tårer

I hundre år har sikkerhetsbransjen balansert på en tynn line i promoteringen av tåregass som et harmløst, men effektivt stoff for å fjerne motstand mot upopulær politikk.

Jakten på supersoldaten

Krigsroboter er i rask utvikling, men maskinene kan ikke gjøre alt. I kulissene arbeider forskere for å utvide den altfor menneskelige soldatens evner.

FN-kamp mot drapsroboter

De første formelle drøftingene i FN om forbud mot såkalte drapsroboter skal finne sted i Genève i april. Uten en enighet om sterke begrensninger kan virkeligheten snart minne om Terminator med maskiner som dreper på egen hånd.

Fra kalasjnikov til drapssatellitter

Revet mellom ønsket om å modernisere militærindustrien og landets elendige økonomi, forsøker Russland å gjenvinne sin strategiske posisjon. Men på tross av teknologisk akterutseiling er Russland fortsatt verdens nest største våpeneksportør.

Silicon Army

Bør produkter og tjenester fra Google, Apple og Amazon anses som våpen? Silicon Valley-selskapene har helt fra starten av hatt tette bånd til forsvarsdepartementet.

0 kr 0