Utvidelse av kampsonen

Norsk krigsteknologi gjør avstanden mellom mennesket og krigshandlingene større enn noen gang. Nå utvikler Norge våpen som kan drepe uten direkte menneskelig kontroll.

desember 2014
Ill.: Raytheon / Kongsberg Gruppen.

«Maskiner har verken dødelighet eller moral. De bør ikke ha makt til å bestemme over menneskers liv og død.» Slik lød den kontante dommen fra Christof Heyns, FNs spesialrapportør for utenomrettslige, summariske og vilkårlige henrettelser. Han har sagt det før. Og fra talerstolen under FNs våpenkonferanse i Genève i november, gjentok han budskapet: Et forbud mot drapsroboter – såkalte lethal autonomous weapon systems – må skrives inn i Genève-konvensjonen. Og det haster, mener Heyns. Når våpensystemene først er operative, kan det være for sent.

For tolv år siden var det autonome våpensystemet Joint Strike Missile (JSM) en skisse på et tegnebrett i Kongsberg. Kongsberg Gruppen, et av verdens ledende selskaper innen krigsteknologi, ville lage et selvdrevet missil, spesialdesignet til å passe inn i baugen til det amerikanske kampflyet F-35. Missilet skal svinge og styre som et fly, bevege seg lavt langs bakken og skjule seg i terrenget. Med kunstig intelligens skal det kunne finne, gjenkjenne og ødelegge forhåndsprogrammerte «mål» helt på egenhånd. Og selv om ruten er forhåndsprogrammert, kan flyet selv endre rute for å unngå å bli fanget opp av radarsystemer. Dersom sensoren ikke gjenkjenner «målet», skal missilet selv ta beslutningen om å avbryte angrepet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal