Virkelighetens konspiratoriske speilbilde

Hva er vel fiksjonen uten jakten på en skjult sannhet? Fra Balzac til Dan Brown, fra James Bond til Matrix, mellom politiske intriger og metafysisk søken, gjenfinner vi konspirasjonstenkningen som grunnleggende element i populærkulturen.

«Det finnes to historier: den offisielle, løgnaktige [og] den andre historien, den hemmelige historien hvor de virkelige grunnene til begivenhetene finnes,» skriver Honoré de Balzac i Tapte illusjoner, en senere berømt maksime som han selv var fast overbevist om. Han opprettet også en forening kalt Den røde hest, for i det skjulte å sørge for at han og vennene hans fikk sentrale posisjoner i litteraturkretsene. Denne overbevisningen viste seg også romanene hans, ikke bare de som eksplisitt handler om konspirasjoner (En skummel historie, De tretten), men også de som presist beskriver hvordan visse deler av samfunnet fungerer.

Den imponerende Tapte illusjoner viser nederlaget til en ung og ambisiøs litterat som er rede til å fornekte alt for å bli rik og berømt. Det dreier seg altså om en «historie full av sannhet», som Balzac sa. Den pene Lucien blir reddet i siste øyeblikk av en mystisk abbed, som likesom Mefisto lover ham å realisere alle hans drømmer. Carlos Herrera, bedre kjent som Vautrin, er en tidligere straffange med så mange hemmeligheter og forbindelser at han klarer å manipulere maskineriet i finansverdenen og pressen, kort fortalt makten. Han vil senere ende opp som sjef for kriminalpolitiet. Løpebanen hans henspeiler på den eventyrlige historien til Eugène-François Vidocq (1775–1857), tukthusfangen som grunnla kriminalpolitiet. Langt fra å være en enkel, overraskende anekdote, finner vi her et omfattende symbol. For gjennom nesten hele 1800-tallet ble man ledet til å sette spørsmålstegn ved hvordan makt oppnås og til å mistenke hemmelige instanser for å styre i kulissene. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Symptom på berøvelse

Neste sak

Verdens farligste kontinent

Mer Litteratur

Den mytologiske maskine

Mytens tvetydige rolle og indflydelse på kultur og samfund er tema for Furio Jesis hovedværk Germania segreta (1967). Den italienske forfatter så myten som både grusom og farlig, men også et poetisk og politisk erfaringsrum.

En form for indsigt

Den amerikanske digter Louise Glück modtog i fjor nobelprisen i litteratur for en poesi der gennem mytiske temaer og livets cyklus udforsker grundlæggende spørgsmål om tiden, selvet og lykken.

«Elevene må deles inn i små øyer»

Etter over tretti år som lærer, har forfatteren Nathalie Quintane skrevet om det franske skolevesenet i boka Un hamster à l’école, «En hamster på skolen», som vi her trykker et utdrag fra.

Å gape over lerretet

I Å skrive er å be om for mye får leseren følge Gunnar Wærness på veien mellom den visuelle boksiden og den lydlige poesien, og i konstant kamp med det lyriske jeget.

James Bonds geopolitikk

Gjennom tolv romaner, to novellesamlinger og 21 filmer har James Bond ikke bare blitt kjent som en fryktløs eventyrer og uimotståelig forfører, men også som symbolet på en britisk, og vestlig, fantasi om kulturell storhet.

0 kr 0