En historisk mulighet

I fem måneder har Hellas forhandlet med kreditorene. I løpet av forhandlingene har en annen ambisjon avtegnet seg, nemlig å diskreditere et «radikalt» politisk prosjekt. Men det finnes løsninger på problemene i EU, som Hellas bare er et symptom på, nemlig oppløsning av en dårlig konstruert valutaunion hvor det første steget er at Hellas trekker seg ut.

Muligheten for at Hellas vil misligholde lånene sine og forlate Den økonomiske og monetære union (ØMU) dukket opp da krisen startet i 2010. For i bunn og grunn er Hellas’ problem åpenbart ut fra økonomisk teori: en svak økonomi med en rekke institusjonelle mangler har blitt med i en strukturelt dysfunksjonell valutaunion. Dette er en klassisk felle der en «myk» økonomi innfører en «hard» – og grunnleggende problematisk – valuta. Dermed finnes det bare to utfall: enten må ØMU fullstendig overhales, eller så må Hellas vurdere mislighold og exit.

Euroens dysfunksjonalitet skyldes framfor alt den tyske politikken med å systematisk holde lønningene lave, for å få store konkurransefortrinn og bli den sentrale kreditoren i Europa. Med denne ny-merkantilistiske politikken har Tyskland amputert sin egen etterspørsel for å slå kloa i rikdommer i utlandet. Vanlige tyskere, spesielt lønnsmottakerne, har betalt dyrt for en politikk som tjener de store eksportbedriftene og bankene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Litteratur mot den evige nåtid

Neste sak

Nei, mennesket har ikke alltid kriget

Mer Hellas

«Turister, dra hjem»

En ødeleggende overturisme hadde allerede oversvømt flere av de greske øyene og begynt å skylle inn

Kutt i kloakken

I midten av januar gjorde den greske nasjonalforsamlingen nye innstramminger for å få en hjelpepakke på

Utsolgt

Snarere enn å redusere offentlig gjeld, subsidier og andre kostnader, har de massive privatiseringene i Hellas

0 kr 0