En historisk mulighet

I fem måneder har Hellas forhandlet med kreditorene. I løpet av forhandlingene har en annen ambisjon avtegnet seg, nemlig å diskreditere et «radikalt» politisk prosjekt. Men det finnes løsninger på problemene i EU, som Hellas bare er et symptom på, nemlig oppløsning av en dårlig konstruert valutaunion hvor det første steget er at Hellas trekker seg ut.

Muligheten for at Hellas vil misligholde lånene sine og forlate Den økonomiske og monetære union (ØMU) dukket opp da krisen startet i 2010. For i bunn og grunn er Hellas’ problem åpenbart ut fra økonomisk teori: en svak økonomi med en rekke institusjonelle mangler har blitt med i en strukturelt dysfunksjonell valutaunion. Dette er en klassisk felle der en «myk» økonomi innfører en «hard» – og grunnleggende problematisk – valuta. Dermed finnes det bare to utfall: enten må ØMU fullstendig overhales, eller så må Hellas vurdere mislighold og exit.

Euroens dysfunksjonalitet skyldes framfor alt den tyske politikken med å systematisk holde lønningene lave, for å få store konkurransefortrinn og bli den sentrale kreditoren i Europa. Med denne ny-merkantilistiske politikken har Tyskland amputert sin egen etterspørsel for å slå kloa i rikdommer i utlandet. Vanlige tyskere, spesielt lønnsmottakerne, har betalt dyrt for en politikk som tjener de store eksportbedriftene og bankene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal