Kina Valuta

Kinas globale valutaambisjoner

Verdens fremste eksportør er avhengig av dollar for sin internasjonale handel. Denne økonomiske og politiske underordningen vil kineserne gjerne kvitte seg med. På mindre enn fem år har yuanen blitt verdens femte mest brukte handelsvaluta, skriver den kinesiske regjeringsrådgiveren Ding Yfan.

Posted on

Med veksten i handelen med nabolandene på midten av 90-tallet ble renminbi, bedre kjent som yuan, akseptert som betalingsmiddel i hele regionen. På G20-toppmøtet i Washington i november 2008 sa daværende president Hu Jintao at Kina ville spre de kinesiske valutareservene på flere valutaer. I kjølvannet har kineserne satt i gang flere tiltak for å internasjonalisere yuanen og det har ikke gått upåaktet hen. I oktober i fjor var den en valutareserve i mer enn femti land og territorier.

Ifølge Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift)[ref] Internasjonalt nettverk for pengeoverføringer mellom banker i forskjellige land.[/ref] gikk yuanen i desember forbi kanadiske og australske dollar og ble den femte mest brukte valutaen i verden.[ref] «RMB breaks into the top five as a world payments currency», Swift.com, 28. januar 2015. [/ref] Med 2,17 prosent av verdenshandelen er yuanen fortsatt bak den amerikanske dollaren (87 prosent),[ref] 60 prosent av sentralbankenes reserver er i dollar.[/ref] euroen (6,6 prosent), det britiske pundet og den japanske yenen (2,69 prosent). Men utviklingen går raskt: I januar 2013 utgjorde yuanen bare 0,63 av betalingsmidlene for internasjonale transaksjoner, noe som plasserte den på en 13. plass. «Yuanen er i ferd med å endre seg, fra en framadstigende valuta til et vanlig betalingsmiddel,» sier Wim Raymaekers, leder for bankmarkeder hos Swift.[ref] «RMB breaks into the top five as a world payments currency», se over. [/ref] I fjor økte totalverdien på betalingene i yuan med 102 prosent – en langt raskere vekst enn alle andre valutaer i samme periode. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Kina

Gulrot og pisk

De kinesiske lederne presser andre land til å isolere Taiwan internasjonalt, samtidig

0 kr 0
Gå til Toppen