Kinas globale valutaambisjoner

Verdens fremste eksportør er avhengig av dollar for sin internasjonale handel. Denne økonomiske og politiske underordningen vil kineserne gjerne kvitte seg med. På mindre enn fem år har yuanen blitt verdens femte mest brukte handelsvaluta, skriver den kinesiske regjeringsrådgiveren Ding Yfan.

Med veksten i handelen med nabolandene på midten av 90-tallet ble renminbi, bedre kjent som yuan, akseptert som betalingsmiddel i hele regionen. På G20-toppmøtet i Washington i november 2008 sa daværende president Hu Jintao at Kina ville spre de kinesiske valutareservene på flere valutaer. I kjølvannet har kineserne satt i gang flere tiltak for å internasjonalisere yuanen og det har ikke gått upåaktet hen. I oktober i fjor var den en valutareserve i mer enn femti land og territorier.

Ifølge Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) gikk yuanen i desember forbi kanadiske og australske dollar og ble den femte mest brukte valutaen i verden. Med 2,17 prosent av verdenshandelen er yuanen fortsatt bak den amerikanske dollaren (87 prosent), euroen (6,6 prosent), det britiske pundet og den japanske yenen (2,69 prosent). Men utviklingen går raskt: I januar 2013 utgjorde yuanen bare 0,63 av betalingsmidlene for internasjonale transaksjoner, noe som plasserte den på en 13. plass. «Yuanen er i ferd med å endre seg, fra en framadstigende valuta til et vanlig betalingsmiddel,» sier Wim Raymaekers, leder for bankmarkeder hos Swift. I fjor økte totalverdien på betalingene i yuan med 102 prosent – en langt raskere vekst enn alle andre valutaer i samme periode. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Panama uten panamanere

Neste sak

Klimaendringer skaper krig og konflikt

Mer Kina

Strategisk helse

I 2014 lanserte Jack Ma AliHealth for å dekke kinesernes ønske om bedre helsetjenester. Mye tyder

Kina kopierer Harvard

President Xi Jinping liker å rakke ned på vestlige verdier. Likevel har kinesiske myndigheter kopiert Harvards

Kinas lovløse armada

Kina er verst i verden på ulovlig, urapportert og uregulert fiske. I denne månedens podkast fra

0 kr 0