Geopolitisk isbjørn

Isbjørnen er blitt selve symbolet på et biologisk mangfold truet av klimaendringene. Men det er umulig å skille artsvernet fra de geopolitiske og økonomiske interessene i Arktis – noe miljøvernorganisasjonene ikke alltid synes å være bevisste på.

I april 2010 ble Russlands daværende statsminister Vladimir Putin avbildet med en isbjørn (en binne bedøvet av forskere) på Frans Josef Land. Han snakket da om å verne både dyrearten og Arktis, men klarte ikke å skjule visse baktanker.

Sommerisen i Nordishavet nådde et rekordlavt nivå i september 2012. Isdekket kan forsvinne helt innen 2050. Også vinterisen nådde et rekordlavt nivå i mars i år. Isbjørnen – kalt nanuk av inuittene, som tilber og sjelden jakter på den – kan ikke leve uten pakkisen. Her finner den sitt viktigste bytte, selen. Den truede isbjørnen er derfor blitt et symbol i kampen mot global oppvarming. I tillegg er bestanden på 20 000–25 000 dyr truet av lovlig og ulovlig jakt, samt miljøgifter som hoper seg opp i fettvevet til isbjørnen – det øverste leddet i næringskjeden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal