Uberiseringen av verden

Teknologiselskapet Uber gjør bileiere til uformelle taxisjåfører. Dette har ikke bare skapt furore blant profesjonelle taxisjåfører: Navnet er nå blitt symbolet på koblingen mellom ny teknologi og et usikkert arbeidsliv.

september 2015

I nesten ti år har vi vært gisler for to store omveltninger. Den første er skapt av Wall Street, den andre av Silicon Valley. Sammen utfyller de hverandre perfekt som god purk/dårlig purk: Wall Street forkynner knapphet og innstramminger, Silicon Valley lovpriser overflod og innovasjon.

Den første omveltningen, den globale finanskrisen, har lagt det som var igjen av velferdsstaten i ruiner. Offentlig sektor – siste skanse mot den nyliberale ideologiens offensiver – er blitt lemlestet, om ikke fullstendig utslettet. De offentlige tjenestene som har overlevd budsjettkuttene er enten blitt uoverkommelig dyre eller blitt tvunget til å eksperimentere med nye måter å overleve på. Enkelte kulturinstitusjoner har, i mangel av noe bedre, blitt tvunget til å samle inn penger fra privatpersoner via folkefinansiering: Uten den offentlige støtten står valget mellom markedspopulisme eller døden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal