Tænkningens kraft

Globaliseringen og nullernes digitalisering gjorde Gilles Deleuze til den store modefilosof verden over. Det er som om han er kommet til at passe for godt til markedet. Den nye danske oversættelsen av Dialoger er en anledning til at se hans eksperimenterende tænkning i et andet lys.

Dialoger (Dialogues, 1977), der nu bliver udgivet på dansk, består af en række samtaler med den franske filosof Gilles Deleuze (1925–1995) der giver et sjældent indblik i Deleuzes tankeunivers. Der er ikke tale om en samtalebog i gængs forstand. Man kan sige at Deleuze her forsøger at praktisere sin egen tænkning, nemlig et opgør med den institutionelle ramme for hvem der siger hvad – den kloge filosof overfor den nysgerrige journalist, Claire Parnet. Den interessante samtale er den hvor uventede tankebaner snor sig på en måde, der også kommer bag på de talende. At skulle forklare sig, fremsige domme eller have meninger om dette eller hint, siger han «forhindrer folk i at tænke.» De som søger afrundede svar på deres spørgsmål, vil egentlig bare bekræftes i det som de allerede ved. «Målet er ikke at svare på spørgsmålene, men at slippe ud, at slippe ud af dem,» skriver Deleuze.

Han ville finde langt de fleste debatter forudsigelige og derfor uinteressante. Hvornår bliver en ting interessant? For Deleuze sker det når det man kender, sættes i relation til noget fremmed og på denne måde bringer begge ting i bevægelse. Dialoger omhandler samtalens natur, angloamerikansk litteraturs overlegenhed, den døde psykoanalyse og politik, men disse temaer bruges som anledning til at tænke og formidle vanskelige begreber som begær, flugtlinje, nomade, sammenstykning og mikropolitik. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Labour uten spinn

Neste sak

Krigens regler

Mer Filosofi

Uansvarlig optimisme

Kampanjene for å vekke folk og politikere med fakta, følelser og mørke framtidsscenarier har skapt en

Lyset efter Gud

Vi har afskaffet Gud og dernæst sjælen, tilbage er kun verden. Med After God har Peter

Sartres nei

I 1980 deltok mange tusen franskmenn i Jean-Paul Sartres gravferd. Med Sartres bortgang lukket en epoke

0 kr 0