Framtiden i vannkanten

Stigende havnivå i Louisiana sår tvil om den amerikanske livsstilen er forenlig med kamp mot klimaendringene.

Sent i august er kveldshimmelen i Sør-Louisiana som regel mørkeblå, men i kveld truer et tordenvær i horisonten. Noen multefisk hopper opp av vannet og lander på magen med små plask. Jake Billiot styrer reketråleren Sitting Bull rolig mot båtrampen i Pointe-aux-Chênes. Landsbyen ligger ytterst på en lang odde som kun en smal vei forbinder med det nordamerikanske kontinentet. Når du nærmer deg enden på motorvei 665, vokser havet foran deg inntil landet forsvinner og du omringes av vann.

Landskapet bak Billiots båt har to farger – grønt vadegress og det nesten svarte vannet i bayou-en – nettverket av småelver i sumpene langs Louisianas kyst. Dette landskapet var en gang et stort sumpområde hvor rekene ynglet om våren og fugler som svarthetteparulaen hvilte på sin ferd over kontinentet. Men de siste femti årene har 90 prosent av Pointe-aux-Chênes og halvøya Isle de Jean Charles forsvunnet. Sammenligninger av nye og gamle flyfoto viser en dramatisk endring: Blått har erstattet grønt. Det som en gang var et av verdens største og mest fruktbare våtmarksområder, mister nå land tilsvarende en fotballbane i timen.[ref] Brady R. Couvillion et al., «Land area change in coastal Louisiana from 1932 to 2010», Scientific Investigations Map 3164, US Geological Survey, 2011. [/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Når klimahensyn truer profitt

Neste sak

Luftboblene i Antarktis

Andre saker om Miljø

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen

Nattens krise

Lysforurensning er i ferd med å utslette natten for mange mennesker. Det

0 kr 0