Kina

Kinas landsbyer våkner til live

Kina har 20 prosent av verdens befolkning, men bare ni prosent av verdens dyrkbare mark. Landet er verdens største produsent av ris, hvete og te, likevel sliter bøndene med å få endene til å møtes og mange flytter til byene. Men noen kinesere flytter andre veien.

Posted on

Bønder uten tenner med hender mørke av arbeid i åkeren og kropper ødelagte av tungt arbeid og manglende helsetjenester, som bor i falleferdige hus med jordgulv. Kinas statlige tv-kanal viste i 2012 bilder av noe som lignet 1800-tallet mer enn 2000-tallet under president Xi Jinpings besøk i landsbyen Luotuowan i Hebei-provinsen tre timer fra Beijing. Bildene viste forsømmelsen av landsbygda i et land hvor bøndene fortsatt pryder de revolusjonære symbolene. Det er lenge siden Mao Zedong snakket om at «hundre millioner bønder som vil reise seg som en uovervinnelig orkan» for å bygge sosialismen.

Når bøndene reiser seg i dag – noe som skjer stadig oftere[ref] Over 190 000 «massehendelser» skal ha funnet sted i 2013. [/ref] – er det i protest mot Kommunistpartiet og de lokale lederne for ekspropriasjoner eller for å la fabrikkeiere forurense jord og elver ustraffet. Protestene uroet presidenten nok til at han la ut på en rural turné ni måneder etter maktovertakelsen og relanserte planen om å modernisere landbruket for å skape «en ny sosialistisk landsbygd». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver