Luftboblene i Antarktis

En håndfull breforskere avdekket hvilken rolle CO2 spiller i den globale oppvarmingen. En av pionerene forteller her hvordan denne store vitenskapelige oppdagelsen ble til en global politisk sak.

november 2015
Forskningsstasjonen Vostok. Foto: Todd Sowers.

På 1960-tallet forsøkte vårt unge team av breforskere å hente ut gass fra isprøver tatt i Antarktis. Ideen kom fra Claude Lorius, gruppens grunnlegger, da han så mylderet av små bobler som kom ut av en flere tusen år gammel isbit han hadde hevet ned i et glass med whisky. Sammen med våre kolleger fra Fysisk institutt ved Universitetet i Bern drømte vi om å få tilgang til CO2-variasjonene i fortidens atmosfære. Målingene David Keeling hadde gjort siden 1958 ved Mauna Loa-observatoriet på Hawaii antydet at menneskelig aktivitet påvirket konsentrasjonene. Vi håpet også å utforske den svenske kjemikeren Svante Arrhenius’ hypotese fra 1896 om rollen til CO2 i vekslingen mellom istider og varmere perioder.


(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal