Luftboblene i Antarktis

En håndfull breforskere avdekket hvilken rolle CO2 spiller i den globale oppvarmingen. En av pionerene forteller her hvordan denne store vitenskapelige oppdagelsen ble til en global politisk sak.

På 1960-tallet forsøkte vårt unge team av breforskere å hente ut gass fra isprøver tatt i Antarktis. Ideen kom fra Claude Lorius, gruppens grunnlegger, da han så mylderet av små bobler som kom ut av en flere tusen år gammel isbit han hadde hevet ned i et glass med whisky. Sammen med våre kolleger fra Fysisk institutt ved Universitetet i Bern drømte vi om å få tilgang til CO2-variasjonene i fortidens atmosfære. Målingene David Keeling hadde gjort siden 1958 ved Mauna Loa-observatoriet på Hawaii antydet at menneskelig aktivitet påvirket konsentrasjonene. Vi håpet også å utforske den svenske kjemikeren Svante Arrhenius’ hypotese fra 1896 om rollen til CO2 i vekslingen mellom istider og varmere perioder.


(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Framtiden i vannkanten

Neste sak

Putins syriske sjansespill

Mer Miljø

Verdens ende eller framtidens begynnelse

Om verden ikke går under for alvor, tiltar bekymringen for at sivilisasjonen vil kollapse. Først når vi forstår hva som ligger i tanken om verdens ende, kan vi lære å tenke på vår tid som en begynnelse.

Vestlige plastproblemer i Sørøst-Asia

Mens vestlige forbrukere oppfordres til å levere plastavfall til resirkulering, har mye av plasten havnet i grøfter og på bål i Sørøst-Asia etter at Kina stanset importen i 2018. Nå har mottakerlandene gått lei og ber avsenderne finne en reell løsning på plastproblemet.

Etter pandemien

Åpenbart må fossil energi skrotes for å unngå en løpsk global oppvarming, men miljøkrisen krever noe annet enn bare en grønn New Deal.

Uansvarlig optimisme

Kampanjene for å vekke folk og politikere med fakta, følelser og mørke framtidsscenarier har skapt en motkraft. Den nye anti-alarmismen benekter ikke klimaendringene. I stedet tilbyr den et vell av optimistiske argumenter for at vi er på rett kurs, og at det er klimatiltakene som er farlige.

0 kr 0