Vekstkulten

Forhandlerne i Paris vil garantert feie under teppet at en reduksjon av den globale oppvarmingen ikke er forenlig med evig økonomisk vekst.

Det finnes mange forklaringer på vekstratens fallende tendens de siste tiårene i de rike landene, og mer nylig i de framvoksende landene. Selv medieøkonomene har så smått begynt å snakke om en verden uten vekst, i det minste i de såkalt avanserte landene. I USA mener Paul Krugman og Larry Summers at «en sekulær stagnasjon er sannsynlig»,og i Frankrike advarer Thomas Piketty: «Er det klokt å satse på at veksten skal komme tilbake og løse alle problemene våre? Det vil ikke løse utfordringene de rike landene står overfor.»Mens Daniel Cohen formaner oss til å «frigjøre oss fra vekstavhengigheten.»

Noen ensomme svaler gjør ingen sommer, men disse eksemplene er ikke ubetydelige, selv om ingen av dem nevner en sentral forklaring: den pågående uttømmingen av de fleste naturressursene veksten bygger på. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0