Kunsten, arbejdet og dovenskaben

Et spøgelse går gennem verden, arbejdets spøgelse. Det findes overalt, og alligevel er det som om arbejdet er ved at forsvinde. Dette spøgelse har besat den menneskelige tilværelse i et omfang, der ifølge kunstteoretiker Bojana Kunst har bragt både kunsten og politikken i en hidtil uset krise.

Kunst er menneskets evne til at tænke i den grad den tilbyder rum for forståelse, et billede af livet, som ikke er forbundet med nytte og midler, men også er en værdi i sig selv. I dag lever vi i en tid hvor kreativitet og behovet for uophørlig aktivitet styrer både markedet og politikken. Med det resultat at kreativiteten ikke længere er frisættende. Kunsten smelter i dag sammen med det ustoppelige krav om at skulle være produktiv. Kunstneren er blevet producent, i betydning en selvleder der kun overlever ved konstant at skulle gøre sig selv synlig.

«Kunstneren er, strengt taget, den eneste 'arbejder' tilbage
i det arbejdende samfund.»
Hannah Arendt (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Lynsjing i den hellige kus navn

Neste sak

Irans kvinner gir seg ikke

Andre saker om Kunst

Håpets plakater

Fra slutten av 1800-tallet fornyet radikale kunstnere tresnittet. Verkene deres fordømte den sosiale volden og viste

Innsiden ut, utsiden inn

Rachel Whiteread begynte med å legge hverdagsgjenstander i støpeformene og lage skulpturer av det «negative rommet»

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.