Lynsjing i den hellige kus navn

En rekke muslimer har de siste årene blitt drept etter mistanker om å ha spist kukjøtt i India. Kua har i århundrer vært et politisk redskap for indiske nasjonalister, som har gjenopplivet fortidens foruroligende praksiser.

februar 2016

Klassiske scener med drøvtyggere midt i veien som stenger for biler og mopeder gir liten innsikt i hva kua betyr i India. For å forstå hvorfor brahmanene gjorde kua hellig, må vi gå tilbake til den indiske nasjonalismens røtter. Kua var et politisk dyr under de ulike muslimske styrene fra 1100- til 1700-tallet, så under det britiske kolonistyret på 1800-tallet. Kuvernet bidro til å skape en felles teologi for hinduene, som i dag kalles hindutva, «hinduiskhet». Hindutva setter likhetstegn mellom hindumajoriteten og India som nasjon, og undertrykker kvegetende minoriteter, spesielt landets 177 millioner muslimer (14 prosent av befolkningen).

I dag blir hindutva effektivt forsvart av Sangh Parivar. Denne mektige paraplyorganisasjonen omfatter blant annet regjeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP, Det indiske folkeparti) og organisasjonen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS, se under), som dagens statsminister Narendra Modi har bakgrunn fra. To enda mer aggressive grupper er også med: Vishva Hindu Parishad (Verdens hinduråd) og ungdomsorganisasjonen Bajrang Dal. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal