India Hindunasjonalisme

Lynsjing i den hellige kus navn

En rekke muslimer har de siste årene blitt drept etter mistanker om å ha spist kukjøtt i India. Kua har i århundrer vært et politisk redskap for indiske nasjonalister, som har gjenopplivet fortidens foruroligende praksiser.

Posted on

Klassiske scener med drøvtyggere midt i veien som stenger for biler og mopeder gir liten innsikt i hva kua betyr i India. For å forstå hvorfor brahmanene gjorde kua hellig, må vi gå tilbake til den indiske nasjonalismens røtter. Kua var et politisk dyr under de ulike muslimske styrene fra 1100- til 1700-tallet, så under det britiske kolonistyret på 1800-tallet. Kuvernet bidro til å skape en felles teologi for hinduene, som i dag kalles hindutva, «hinduiskhet». Hindutva setter likhetstegn mellom hindumajoriteten og India som nasjon, og undertrykker kvegetende minoriteter, spesielt landets 177 millioner muslimer (14 prosent av befolkningen).

I dag blir hindutva effektivt forsvart av Sangh Parivar. Denne mektige paraplyorganisasjonen omfatter blant annet regjeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP, Det indiske folkeparti) og organisasjonen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS, se under), som dagens statsminister Narendra Modi har bakgrunn fra. To enda mer aggressive grupper er også med: Vishva Hindu Parishad (Verdens hinduråd) og ungdomsorganisasjonen Bajrang Dal. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra India

Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet.

Indias 17.

Bortenfor Bollywood

Mytologiske fortellinger og superhelter har lenge hersket i indiske tegneserier. Nå bytter

0 kr 0
Gå til Toppen