Foto: Alex Potter.
Jemen Krig

Et år med meningsløs krig

Den saudisk-ledede koalisjonen sliter med å nedkjempe houthi-opprørerne, som kontrollerer hovedstaden Sanaa. Konflikten har skapt en humanitær katastrofe i landet hvor 80 prosent av befolkningen trenger akutt nødhjelp og over en million er drevet på flukt.

Posted on

Natt til 26. mars i fjor begynte Saudi-Arabia, sammen med en koalisjon av ti sunnimuslimske land, å bombe houthi-opprørerne i Jemen. Houthiene kommer fra den sjiamuslimske zaydi-minoriteten og hadde i flere måneder lagt press på regjeringen i landet. Men de var ingen direkte trussel mot det saudiske kongedømmet.[ref] Samy Dorlian, «Les partisans d’Al-Hûthi au Yémen: de plutôt opprimés à plutôt oppresseurs», i Anna Bozzo og Pierre-Jean Luizard (red.), Polarisations politiques et confessionnelles. La place de l’islam dans les «transitions» arabes, Roma Tr-E Press, Roma, 2015.[/ref] Tilhengerne av opprørslederen Abdel Malek al-Houthi (som navnet deres kommer fra) hadde stoppet utviklingen etter den lovende «jemenittiske våren», da de presset overgangspresident Abd Rabbo Mansur Hadi til å gå av. De allierte seg med hans tidligere fiende, Ali Abdallah Saleh, som hadde vært president i over tre tiår. Saleh ble tvunget til å gi fra seg makten i februar 2012 etter store demonstrasjoner året i forveien, men han var fortsatt politisk aktiv. Han hadde immunitet og fant i houthi-bevegelsen et middel til å hevne seg.

Da Saudi-Arabia startet «Operasjon Avgjørende Storm» hadde houthiene okkupert hovedstaden Sanaa siden september 2014, og de hadde nettopp erobret Aden, den største byen i sør. Saudiarabernes uttalte mål var å gjeninnsette Hadi – offisielt på hans anmodning fra sitt eksil i Riyadh. Planen var å drive opprørerne ut av byene og tilbake til hjemprovinsen Saada i nord. Koalisjonen fikk blankofullmakt fra FNs sikkerhetsråd med resolusjon 2216, mens USA, Storbritannia og Frankrike forsynte koalisjonen med våpen og etterretningsinformasjon. For koalisjonen var målet med offensiven også å undergrave innflytelsen til Iran som ble anklaget for å bruke houthiene i sitt maktspill. Utvilsomt ønsket en del av jemenittene den saudiske militær-operasjonen velkommen, uten at de nødvendigvis ville ha Hadi tilbake.[ref] Se «Les ratés de l’opération ’Tempête décisive’ au Yémen», Orient XXI, 10. september 2015.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Jemen

Placeholder

Jemens skjulte krig

Nærmere to tiår etter gjenforeningen har det vokst fram en frigjøringsbevegelse i

0 kr 0
Gå til Toppen