Houthiene utfordrer USA
USAs støtte til Israels krig mot Gaza har fått houthiene til å trappe opp angrepene mot konteiner- og tankskip. Samtidig sliter USA med å få en internasjonal koalisjon på beina for å beskytte skipsfarten.
USAs støtte til Israels krig mot Gaza har fått houthiene til å trappe opp angrepene mot konteiner- og tankskip. Samtidig sliter USA med å få en internasjonal koalisjon på beina for å beskytte skipsfarten.
I 2014 ble Jemen delt i to etter et væpnet opprør fra houthi-opposisjonelle. Ett år senere grep en militærkoalisjon ledet av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater inn, før landet i 2019 ble delt i tre av et uavhengighetsopprør i sør. I denne kaotiske situasjonen forsøker titusener av fordrevne å overleve.
I ett år har Sokotra vært i hendene på sørseparatistene, som støttes militært av De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Det har fått lokalbefolkningen til å frykte en annektering av den fredelige jemenittiske øygruppa.
Til tross for militærintervensjonen til en saudiledet koalisjon, strammer houthi-opprørerne sitt grep om Jemen. Det får konsekvenser for hele regionen og rivaliseringen mellom Iran og Saudi-Arabia.
Oman er et av få land som hjelper flyktninger fra Jemen, men Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater mistenker naboen for å støtte houthi-opprørerne og forsøker innbitt å motvirke sultanatets innflytelse.
På tross av mange krigsforbrytelser og en situasjon som FN kaller verdens verste humanitære katastrofe, fortsetter de fleste europeiske landene å selge våpen til Saudi-Arabia og De forente arabiske emiraters krig i Jemen.
Forhandlingene mellom regjeringen og houthi-opprørerne gir utsikt til en endelig løsning på konflikten som snart går inn i sitt femte år. Men dialogen vil ikke lykkes om ikke lokale aktører, Saudi-Arabia og Iran offisielt slutter seg til.
Saudi-Arabia møter stadig nye nederlag i Midtøsten, hvor kongedømmet anklages for å støtte jihadister både ideologisk og militært. Men verst av alt er den nådeløse krigen landet fører i Jemen.
Den saudisk-ledede koalisjonen sliter med å nedkjempe houthi-opprørerne, som kontrollerer hovedstaden Sanaa. Konflikten har skapt en humanitær katastrofe i landet hvor 80 prosent av befolkningen trenger akutt nødhjelp og over en million er drevet på flukt.
I Jemen pågår det et folkeopprør uten sidestykke. Mangfoldet blant demonstrantene og den ikke-voldelige mobiliseringen minner om Tunisia og Egypt. Revolusjonens enkle, men radikale mål (avsette diktatoren), bryter med inntrykket av Jemen som et voldelig og konservativt land.
Nærmere to tiår etter gjenforeningen har det vokst fram en frigjøringsbevegelse i Sør-Jemen. I Saada-provinsen har opprørskampen blitt stadig mer intens, samtidig som myndighetene påstår opprørerne støttes av både Iran og Al-Qaida. Og på sikt truer denne uoversiktlige, skjulte krigen med å legge staten i ruiner.