Inkvisisjonstid i Israel

Flere lover og lovforslag i Israel forsøker å straffe og stigmatisere organisasjoner som protesterer mot høyreregjeringens politikk og okkupasjonen av de palestinske territoriene. En skremmende heksejakt er under oppseiling.

mars 2016

Det går ikke en uke uten at Israels høyreside og ytre høyre hevder de har funnet noen nye forrædere. De kaller venstreorganisasjoner for «utenlandsfinansierte muldvarper» som samarbeider med «den palestinske fienden». På nettet blir forfattere, kunstnere og kjente politikere mobbet og ofte utsatt for rasisme og trusler, på grunn av deres motstand mot okkupasjonen av de palestinske territoriene, eller simpelthen fordi de forsvarer demokratiet.

Selv landets president, Reuven Rivlin, ble utsatt for en slik hatkampanje i desember. Han hadde begått den feil å ta ordet på en konferanse venstreavisen Haaretz arrangerte i New York mens det satt folk fra Breaking the Silence i salen. Organisasjonen som består av tidligere soldater som forteller om gjerningene sine i de okkuperte territoriene, blir anklaget for å ødelegge omdømmet til Israel og den israelske hæren. Breaking the Silence blir også kritisert for å ha overlevert bevismateriell til FNs granskningskommisjon for krigen i Gaza sommeren 2014. Den israelske regjeringen nektet å samarbeide med kommisjonen, som laget en rapport om handlinger som kan kalles krigsforbrytelser, utført av både Israel og de væpnede palestinske gruppene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal