Fra kalasjnikov til drapssatellitter

Revet mellom ønsket om å modernisere militærindustrien og landets elendige økonomi, forsøker Russland å gjenvinne sin strategiske posisjon. Men på tross av teknologisk akterutseiling er Russland fortsatt verdens nest største våpeneksportør.

Juni 2015. Representanter for ulike land i Midtøsten og Asia navigerer mellom standene til 800 russiske og utenlandske utstillere på den internasjonale våpenmessen i Kubinka 60 kilometer vest for Moskva. De presser seg fram foran «hytta» til selskapet Uralvagonzavod (UVZ). Gjenstanden som pirrer nysgjerrigheten deres er et kjøretøy utstyrt med artillerisystemet Buk-M2E, produsert av Almaz-Antej, Russlands fremste produsent av bakke-til-luft-raketter. Et skremmende effektivt våpen som kan angripe 24 mål samtidig og utvides til et reelt rakettforsvar. På standen, og senere i messens kamuflasjefargede «Business Center», avløser det ene håndtrykket det andre, mens selgerne samler inn intensjonsavtaler.

Seks måneder senere, og 3000 kilometer lenger sør, har UVZ satt opp standen igjen på messen «Industriell-kommersiell dialog Russland–Iran» i Teheran. Irans industriminister, Mohammad Reza Nematzadeh, studerer med interesse selskapets rullende materiell, og lytter oppmerksomt til sin russiske kollega, Denis Manturov, som skryter av Russlands kompetanse. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Silicon Army

Neste sak

Falsk vår i Brasil

Mer Våpenindustri

Lukrative tårer

I hundre år har sikkerhetsbransjen balansert på en tynn line i promoteringen av tåregass som et

Silicon Army

Bør produkter og tjenester fra Google, Apple og Amazon anses som våpen? Silicon Valley-selskapene har helt

0 kr 0