Ulmende protest på de russiske landeveiene

I fjor høst protesterte russiske lastebilsjåfører mot en ny skatt. Regjeringen var raskt ute og slukket brannen, men noen av lastebilsjåførene nekter å gi seg.

Forstaden Khimki nordvest for Moskva, 7. mars. Et dusin lastebiler står parkert foran et kjøpesenter. «Prisøkning: lastebilskatten angår alle» og «De stjeler fra lastebilsjåførene, de ribber pensjonistene» står det på frontrutene. Jeg må klatre over en haug med paller for å komme til vogna hvor de streikende lastebilsjåførene har sitt hovedkvarter. Inne i vogna er det et stort bord, et varmeapparat hvor de griller noen pølser, en skriver og en vifte som plutselig får metallkroppen til å brumme. Folk slutter å snakke. Klokka er sju på kvelden, to politimenn i sivil kjeder seg noen meter unna. «Leiren» i Khimki, og en lignende i St. Petersburg, huser lastebilsjåførene som nekter å kapitulere. De er komethalen til en protestbevegelse som rystet en rekke russiske regioner i vinter. «Ikke siden 1998 har vi sett en arbeidskonflikt med så mange involverte og som har omfattet så mange regioner,» står det på nettsidene til Centre for social and labour rights, som lager en halvårlig oversikt over arbeidskonflikter i Russland.

1,8 millioner vogntog sørger for veitransporten av varer i Russland, hvor det finnes nærmere to millioner lastebilsjåfører. Til å begynne med sluttet en betydelig del av yrkessjåførene seg til protestene. Bare i den autonome republikken Dagestan i Nord-Kaukasus, hvor lastebilsjåførene forsyner Russland med varer fra Iran, Aserbajdsjan og Tyrkia, deltok 17 000 i kjør sakte-aksjoner og andre protest-aksjoner i høst. I de andre regionene var det over hundre demonstrasjoner fra november til februar. Men denne kvelden i Khimki er det bare ni streikende i leiren. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Festning og skanse for den britiske venstresiden

Neste sak

Grenseverdier

Mer Russland

Mobilisering mot boligsvindel i Russland

Salg av boliger som aldri blir bygd har ruinert mange russere. Tretti år etter Sovjetunionens oppløsning ser russerne fortsatt bolig som en rettighet. Mens myndighetene forsøker å skape et velfungerende boligmarked, er russerne fortsatt skeptiske til å se bolig som en vare.

Vil Navalnyj bli profet i eget land?

Etter først å ha blitt utsatt for forgiftning, er Aleksej Navalnyj nå dømt til fengsel. Mens vestlige regjeringer krever at han må løslates og truer med nye sanksjoner, er det lite som tyder på at Kreml vil gi etter for internasjonalt press.

Russlands afrikanske comeback

Russland er tilbake i Afrika. Tidligere støttet Kreml kontinentets uavhengighetsbevegelser og kampen mot apartheid. I dag nøyer de russiske lederne seg med å fylle ordrebøkene og å sende leiesoldater.

Moskvas globale drømmer

De siste ti årene har Moskvas borgermester jobbet iherdig for å gjøre den russiske hovedstaden til en «global by» og tiltrekke seg utenlandske investorer og den kreative klasse.

Rask reaksjon, utdatert helsevesen

Russland innførte tidlig flere tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Men det russiske helsesystemets fortrinn, med stor sykehuskapasitet og lang erfaring med infeksjonssykdommer, dekker over dype ulikheter som vil ramme befolkningen når epidemien nå skyter fart.

0 kr 0