Den store ondskapskløften

Med en ukes mellomrom avdekket Demokratenes og Republikanernes landsmøter tilstanden til dagens amerikanske politikk. På den ene siden en mann uten hemninger som partilederne hater, på den andre en kandidat uten annet politisk prosjekt enn å slå motstanderen med en moralsk posering ingen tror på.

september 2016

Under normale omstendigheter ville Cleveland i Ohio vært det verst tenkelige stedet å holde et landsmøte for Det republikanske partiet. Ikke bare har denne arbeiderklassebyen lenge vært en bastion for Republikanernes motstander; hvert kvartal, hvert gatehjørne er også en påminnelse om hvordan Republikanernes økonomiske politikk har ruinert vanlige arbeidsfolks liv de fire siste tiårene.

En gang i tiden var Cleveland synonymt med amerikansk industrimakt. Det var en by som produserte ting som stål og biler og kjemikalier, et sted som spydde ut så mye industriforurensning at elvene regelmessig tok fyr. Det Cleveland Republikanerne valgte å møtes i dette året, er derimot en by i ruiner. De hvite har flyktet til forstedene og avfolket de indre bydelene, mens industrien har flyktet til Mexico eller landene i sør og desimert industriarbeidsplassene. I 1920 var Cleveland blant de fem største byene i USA, nå ligger den på en 48. plass, og har under halvparten så mange innbyggere som på 1950-tallet. De eneste områdene Cleveland i dag er ledende på er utkastelser og tomme hus. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal