Etiopia, Afar-regionen. Foto: Boisvieux Christophe, Hemis / NTB Scanpix.

Fiendebrødre på krigsstien

Med sine strategiske havner, oljefelt, smuglerhandel og migrantruter er Afrikas horn en turbulent region. Stormakter, oljemonarkier og lokale makter kjemper for innflytelse i regionen som er blitt sentral for krigføringen i Jemen.

Den 12. juni støtte etiopiske oppklaringsavdelinger på eritreiske patruljer i regionen Tsorona i Eritrea. Avdelingene hadde tatt seg inn i nabolandet før morgengry. På få minutter tok det fyr i en flere kilometer lang del av den tidligere frontlinjen i krigen mellom de to landene (1998–2000). Det ble skutt med tunge våpen, panservogner kjørte i posisjon, og stillinger ble bombardert i nesten et døgn. Regjeringen i Asmara fordømte «aggresjonen», mens det var påfallende taust i Addis Abeba. Ikke før 14. juni sendte den etiopiske regjeringen ut en krigersk pressemelding som erklærte at Etiopia har «kapasitet til å gå til total krig mot Eritrea».

Trusselen virker overdreven. Det har vært flere dusin slike grensehendelser etter at de to landene signerte en skjør våpenhvile i Alger i 2000. Truslene kommer ikke desto mindre i en tid med alvorlige spenninger. 18. juni var det et hastemøte i Washington, på forespørsel fra den etiopiske regjeringen. Og 21. juni møttes hele den væpnede etiopiske opposisjonen i Genève. Det finnes ingen sivil opposisjon i Addis Abeba: Regimet har marginalisert alle former for dissens, og president Meles Zenawis parti Det etiopiske folkets revolusjonære demokratiske front (EPRDF), har 472 av de 527 setene i underhuset. I fjor og i år har opprør fra de forsømte oromo- og amhara-folkene blitt brutalt slått ned. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Et barn er født i Hønefoss

Neste sak

Den store ondskapskløften

Andre saker om Afrika

Kinagjeldsfellen

Der afrikanske lands gjeldsproblemer en gang var et tegn på vestlig kapitalistisk

Islamister for boikott

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten

0 kr 0