Mørk tid for polske kvinner

Store demonstrasjoner hindret den polske regjeringen i å utvide abortforbudet. Men presset er fortsatt stort fra religiøse grupper i landet som har en av Europas mest restriktive abortlover.

«Det var 2. januar. Damen som skulle kjøre oss var fortsatt full etter nyttårsfeiringen. En mann kjørte i stedet, mens hun viste vei. Vi var tre stykker i baksetet, innesperret i et vrak av en bil som stanket alkohol, og vi kunne ikke åpne vinduene.» Som mange tusen andre polske kvinner har Marta Syrwid (30) reist til en privat klinikk i Slovakia og betalt 2000 zloty (4200 kroner) for å ta abort. Journalisten i avisen Gazeta Wyborcza fortalte om episoden i januar.

Selvbestemt abort var tillatt og gratis i Polen fra 1956 til 1993, men nå har landet en av de strengeste abortlovene i Europa. Det finnes kun tre unntak: alvorlig fare for morens helse, fosterskader eller –sykdom, og ved graviditet etter voldtekt eller incest. Og selv i unntakssituasjonene kan veien være full av hindringer: «Når en kvinne i teorien har rett til gratis og lovlig abort på et offentlig sykehus, får hun det ofte ikke av flere grunner,» forteller Krystyna Kacpura, leder for Føderasjonen for kvinner og familieplanlegging (Federa). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Piratene inntar Island

Neste sak

Løgner, latskap og avpolitisering

Andre saker om Polen

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.