Bangladesh hjemsøkes av voldelig islamisme

Islamistene sto på feil side i uavhengighetskrigen i 1971, men har siden gjenvunnet sin innflytelse. Målrettede drap og massakre truer nå landets skjøre politiske system.

Skytingen som tok over tjue liv i en restaurant i Dhaka 1. juli har brakt tilbake spørsmålet om Bangladeshs framtid. Før massakren hadde de voldelige islamistene i landet begrenset seg til målrettede drap. Massakren avdekket også bånd mellom gjerningsmennene, fra den utdannede middelklassen, og Den islamske stat (IS) som raskt påtok seg skylden.

Landet med 169 millioner innbyggere, hvor 89 prosent er muslimer og gjennomsnittsalderen er 25 år, opplever nå en identitetskrise toppet av en politisk krise. Identitetskrisen dreier seg om forholdet mellom islam og staten, og bruddlinjene etter uavhengighetskrigen i 1971. Den politiske krisen bunner i den innbitte konflikten mellom Bangladeshs nasjonalistparti (BNP), Jamaat-e-Islami og Awami-ligaen, partiet til statsminister Sheikh Hasina, som bruker kampen mot islamismen til å slå ned all politisk motstand. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Utslettingen av arven etter Jugoslavia

Neste sak

Flyvende dialektikk

Mer Bangladesh

Inn med handel, ut med folk

Japan, India og Kina kniver om kontrollen over infrastrukturen nord i Bengalbukta med miljøfiendtlige prosjekter som fordriver lokalbefolkningen.

Dødelig tekstil

Før Rana Plaza kollapset og drepte over tusen tekstilarbeidere, ble flere hundre drept i en brann i fabrikken Tazreen. Vestlige selskapers jakt på profitt får stadig flere liv på samvittigheten i det fattige Bangladesh.

Hull i gjerdet

I år fullfører India stengingen av grensen til Bangladesh. Med 3286 kilometer er det den lengste geopolitiske barrieren i verden. Men gjerdet er ikke så ugjennomtrengelig som inderne tror. Folk, språk, kveg, hvitløk, sarier, krydder, hostesaft, kjøkkenutstyr og 4000 år med bengalsk historie passerer daglig gjennom.

Under vann

Ganges-Bramaputra-deltaet er et av verdens mest fruktbare områder. Da India mistet to tredjedeler av elveområdene etter delingen, begynte landet å irrigere delstatene Bihar, Haryana i Punjab og Uttar Pradesh. I dag tappes Ganges over kapasiteten, noe som fører til katastrofale tap av dyrkbar jord nedover i regionen.

Bangladesh i globaliseringens klør

I Bangladesh har globaliseringen fremmet eksport av klær og reker til vestlige markeder. Det kalles utvikling, men befolkningen høster fremfor alt fattigdom og menneskerettighetsbrudd. Av oppdrettsreker bliver så godt som alt eksportert til landene i Nord. Oppdrettsnæringen har ruinert flere hundre tusen. Tekstilarbeiderne er unge jenter som jobber tolv timer om dagen for en månedslønn på 100 til 250 kroner. De blir låst inne, kroppsvisiteres når arbeidsdagen er over, og har ikke lov til å snakke sammen.

0 kr 0