Bangladesh hjemsøkes av voldelig islamisme

Islamistene sto på feil side i uavhengighetskrigen i 1971, men har siden gjenvunnet sin innflytelse. Målrettede drap og massakre truer nå landets skjøre politiske system.

desember 2016
Dhaka, 8. september. Bangladeshere protesterer mot henrettelsen av Mir Quasem Ali, leder i landets største islamistparti, Jamaat-e-Islami. FOto: Suvra Kanti, Splash News / NTB SCANPIX.

Skytingen som tok over tjue liv i en restaurant i Dhaka 1. juli har brakt tilbake spørsmålet om Bangladeshs framtid. Før massakren hadde de voldelige islamistene i landet begrenset seg til målrettede drap. Massakren avdekket også bånd mellom gjerningsmennene, fra den utdannede middelklassen, og Den islamske stat (IS) som raskt påtok seg skylden.

Landet med 169 millioner innbyggere, hvor 89 prosent er muslimer og gjennomsnittsalderen er 25 år, opplever nå en identitetskrise toppet av en politisk krise. Identitetskrisen dreier seg om forholdet mellom islam og staten, og bruddlinjene etter uavhengighetskrigen i 1971. Den politiske krisen bunner i den innbitte konflikten mellom Bangladeshs nasjonalistparti (BNP), Jamaat-e-Islami og Awami-ligaen, partiet til statsminister Sheikh Hasina, som bruker kampen mot islamismen til å slå ned all politisk motstand. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal