Flyvende dialektikk

Kinesiske kampsportfilmer handler om rettferdighet og verdighet, om et individ, en klasse eller et folk som reiser seg og gir en mektig tyrann en omgang juling.

I 1973 foretok situasjonisten René Viénet en détournement av den obskure Hongkong-produksjonen Crush, spilt inn året i forveien av Tu Guangqi med manus av Ni Kuang. Den cinefile sinologen Viénet endret dialogen og forvandlet en klassisk fortelling om en kinesisk landsby invadert av samuraier og forsvart av en kung fu-mester (Jason Pai Piao) til en humoristisk «hyllest til de utbyttede for å utrydde utbytterne». Tittelen var: Kan dialektikken knuse mursteiner? Mange så verket bare som en subversiv parodi laget på bekostning av en bisarr filmtradisjon fra Østen.

Men i likhet med mange av sine kamerater i Situasjonistisk internasjonale så Viénet på ingen måte ned på b-filmen. Snarere tvert imot. Han var en av de første som importerte kung fu-filmer til Europa og kjente kodene inn og ut. Det er også grunnen til at hans détournement er så effektiv: Den følger fullt og helt plottet i filmen. Han endret bare samuraiene til byråkrater som undervurderer proletariatets evne til å organisere seg. Men kinesisk film ventet på ingen måte på sinte pariseres skarpe blikk for å lange ut sin dialektikk med flygende spark. Vi trenger bare gå tilbake til 1971 og Hongkong for å finne et godt eksempel: The Big Boss (Tang Shan Da Xiong) av Lo Wei med en viss Bruce Lee i hovedrollen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Bangladesh hjemsøkes av voldelig islamisme

Neste sak

Anarkismens alternativ

Andre saker om Film

De glemte filmpionerene

De mange kvinnelige regissørene og manusforfatterne som deltok i stumfilmens gullalder har i stor grad blitt

Spill for galleriet

Coastal Elites er en samling koronabetingede «henvendelser hjemmefra». Novellefilmene fungerer best gjennom menneskene vi møter, mer

Den sovjetiske løgn

Den sorte jord burde brødføde en hel befolkning. Det er beretningen, som det sovjetiske regime tillader

Opp av asken

Gjenoppstandelsen til den en gang konkursrammede byen Stockton i California er en prosess det sikkert er

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.