Tvetydig religiøs retorikk i Aleppo

Slaget om Aleppo. Sunnifundamentalister mot et regime støttet av sekteriske sjiamilitser? Moderate eller radikale? All kompleksiteten i den syriske borgerkrigen er konsentrert i slaget om Aleppo.

De mange ulike væpnede gruppene som deltar i slaget om Aleppo viser kompleksiteten i borgerkrigen i Syria. Begrepene som brukes om gruppene er ofte nokså forenklende. For å forstå hvem «opprørerne» er og hvem styrkene som støtter hæren er, må vi se nærmere på ideologiene og de ulike politiske målene. Informasjonen fra forskere og folk på bakken er ofte motstridende, spesielt om hvor mange krigere hver gruppe har. Derfor må vi samtidig være varsomme.

Den væpnede opposisjonen mot regimet til Bashir al-Assad består av tre typer grupperinger: grupper som slåss på egen hånd, grupper som har slått seg sammen, og grupper som koordinerer handlingene sine i et såkalt operasjonsrom (ghourfat al’âmaliyyat). I Øst-Aleppo, hvor det fortsatt bor opptil 250 000 personer, og i de omkringliggende opprørsbastionene, har de to største «operasjonsrommene» rundt 10 000–15 000 krigere. Nær en tredjedel av opprørerne er med i Jaish al-Fatah («Erobringshæren»). Et sentralt medlem av dette operasjonsrommet er Jabhat Fatah al-Sham (tidligere Al-Nusra-fronten, Al-Qaidas syriske gren). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Den forsinkede slutten på det 20. århundret

Neste sak

Jern mot rein

Mer Syria

Rojavas usikre framtid

Fem år etter IS’ nederlag i Kobane, kjemper kurderne og araberne i Rojava mot geopolitiske hestehandler

Narrespill i Nord-Syria

Tyrkia har invadert Nordøst–Syria for å stanse det kurdisk-ledede selvstyreprosjektet. Invasjonen har stokket om kortene i

0 kr 0