Tvetydig religiøs retorikk i Aleppo

Slaget om Aleppo. Sunnifundamentalister mot et regime støttet av sekteriske sjiamilitser? Moderate eller radikale? All kompleksiteten i den syriske borgerkrigen er konsentrert i slaget om Aleppo.

desember 2016
Det syriske sivilforsvaret leter etter skadde etter angrep fra russiske og syriske bombefly i den opprørskontrollerte bydelen Qatarji i Aleppo, 17. oktober. FOTO: KARAM AL-MASRI, AFP / NTB SCANPIX.

De mange ulike væpnede gruppene som deltar i slaget om Aleppo viser kompleksiteten i borgerkrigen i Syria. Begrepene som brukes om gruppene er ofte nokså forenklende. For å forstå hvem «opprørerne» er og hvem styrkene som støtter hæren er, må vi se nærmere på ideologiene og de ulike politiske målene. Informasjonen fra forskere og folk på bakken er ofte motstridende, spesielt om hvor mange krigere hver gruppe har. Derfor må vi samtidig være varsomme.

Den væpnede opposisjonen mot regimet til Bashir al-Assad består av tre typer grupperinger: grupper som slåss på egen hånd, grupper som har slått seg sammen, og grupper som koordinerer handlingene sine i et såkalt operasjonsrom (ghourfat al’âmaliyyat). I Øst-Aleppo, hvor det fortsatt bor opptil 250 000 personer, og i de omkringliggende opprørsbastionene, har de to største «operasjonsrommene» rundt 10 000–15 000 krigere. Nær en tredjedel av opprørerne er med i Jaish al-Fatah («Erobringshæren»). Et sentralt medlem av dette operasjonsrommet er Jabhat Fatah al-Sham (tidligere Al-Nusra-fronten, Al-Qaidas syriske gren). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal