Matteo Renzi undervurderte italienernes misnøye før folkeavstemningen om grunnlovsreform 12. desember. Folket sa nei, og Renzi måtte overlate statsministerposten til Paolo Gentiloni. Foto: SPÖ / Flickr.
Italia Folkeavstemning

Renzi forsøker å reise seg fra asken

Femstjernersbevegelsen er den store vinneren av den nylige folkeavstemningen i Italia. Velgerne avviste ikke bare grunnlovsreformen Matteo Renzi ville ha, de fordømte også politikken han har ført siden februar 2014.

Posted on

Il rottamatore,[ref] Kallenavn Matteo Renzi har gitt seg selv.[/ref] skroteren, har endelig blitt skrotet. «Som hver helg drar jeg tilbake til Pontassieve. Jeg går inn i huset, alle sover, som vanlig. Men denne gangen er det annerledes. Med meg har jeg esker, bøker, klær og notatbøker. Jeg har låst boligen i tredje etasje i Palazzo Chigi [regjeringsbygget]. Jeg drar hjem for godt.» Slik reagerte Matteo Renzi på Facebook etter folkeavstemningen hvor 60 prosent av stemmerne avviste grunnlovsreformen hans med en rekordhøy deltakelse på over 65 prosent.

Fallet hans kommer egentlig ikke som noen overraskelse. Den tidligere ordføreren i Firenze ble et offer for logikken som brakte ham til makten i februar 2014, en logikk iboende det italienske politiske systemet. Det produserer stadig nye frelsere for så å ofre dem like raskt for å tilfredsstille italienernes ønske om å bryte med det bestående, men uten å gjøre noe med status quo.[ref] «Lite endring med Renzi», Le Monde diplomatique, juli 2014.[/ref] Denne prosessen fikk et teknokratisk preg med Mario Monti (2011–2013) og Enrico Letta (2013–2014), men ble igjen politisk med Renzi og hans kritikk av establishmentet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Italia

0 kr 0
Gå til Toppen