Skyhøye forventinger til «Asias Nelson Mandela»

Siden 1. november har 30 000 rohingyaer flyktet fra Myanmar og hæren trekker fortsatt i trådene. Et år etter at Aung San Suu Kyi vant valget møter regjeringen hennes store økonomiske og sosiale problemer.

I mars i fjor begynte 390 representanter fra National League for Democracy (NLD) sitt arbeid i Myanmars nasjonalforsamling, etter at Aung San Suu Kyis parti vant valget i november 2015. Representantene har blitt innkvartert i en tidligere militærforlegning i hovedstaden Naypyidaw. Klokka 08.20 foran hver parlamentssesjon ifører de etniske minoritetene seg folkedrakten fra sin region, mens bamarene, den dominerende folkegruppen i landet, tar på seg den tradisjonelle khaung paung-turbanen. Så snart de er klare låser de dørene til de spartanske rommene sine. Det er ikke snakk om å komme for sent. Minibusser og motorsyklister venter på dem. Folk fra innenriksdepartementet sjekker at alle er om bord på minibussene før de eskorterer dem til nasjonalforsamlingen.

Konvoien virker sårbar på de gigantiske, krigerske avenyene. Militærsperringene foran avkjørselen som fører til Underhuset stenges bak dem. «Vi må sørge for at de nye representantene er sikre,» sier soldatene som er på vakt. Hvem er det som truer de nyvalgte representantene? «Hæren!» svarer Win Htein fra NLD. «Vi kan til enhver tid bli kjørt i fengsel,» spøker han. «Tanken slo oss faktisk de første gangene vi gikk om bord i bussene.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Lex americana

Neste sak

Bløff eller bresje?

Mer Myanmar

Myanmar mobiliserer mot militæret

Etter valgskredet for Aung San Suu Kyis parti NLD tok militæret i Myanmar makten av frykt for å miste sine privilegier. Men myanmarerne nekter å gi fra seg friheten de så vidt har fått oppleve de siste årene.

Inn med handel, ut med folk

Japan, India og Kina kniver om kontrollen over infrastrukturen nord i Bengalbukta med miljøfiendtlige prosjekter som fordriver lokalbefolkningen.

Myanmars vanskelige ferd mot demokrati

I valget i november fikk Aung San Suu Kyis parti NLD absolutt flertall i parlamentet. En braksuksess, men gigantiske oppgaver venter partiet i et politisk system hvor hæren har beholdt mye av makten.

Veien til verden

For seks år siden skulle kolonitidens Strand Road bli et historisk strøk langs elva i Rangoon. I dag er strøket en larmende byggeplass. Neste år skal det bli en gigantisk motorvei for burmesisk eksport. Frieriet til utenlandsk kapital driver også fram gradvise sosiale og politiske endringer.

Burmesisk tvangsvalg

Militærjuntaen forsøker å bli kvitt den internasjonale bannlysningen gjennom å avholde «demokratiske» valg. Valgene skal finne sted i 2010, men ingenting tyder på at generalene vil la noen andre enn dem selv bestemme hvem som skal styre landet ... så lenge Kina er enig.

0 kr 0