Skyhøye forventinger til «Asias Nelson Mandela»

Siden 1. november har 30 000 rohingyaer flyktet fra Myanmar og hæren trekker fortsatt i trådene. Et år etter at Aung San Suu Kyi vant valget møter regjeringen hennes store økonomiske og sosiale problemer.

Aung San Suu Kyi er kjent for å være lite forsonlig, brysk og dårlig til å lytte. Disse karaktertrekkene tærer på omdømmet hennes. Her fra et valgkampmøte i Yangôn 21. mars 2012. Foto: YE AUNG THU, AFP / NTB SCANPIX.

I mars i fjor begynte 390 representanter fra National League for Democracy (NLD) sitt arbeid i Myanmars nasjonalforsamling, etter at Aung San Suu Kyis parti vant valget i november 2015. Representantene har blitt innkvartert i en tidligere militærforlegning i hovedstaden Naypyidaw. Klokka 08.20 foran hver parlamentssesjon ifører de etniske minoritetene seg folkedrakten fra sin region, mens bamarene, den dominerende folkegruppen i landet, tar på seg den tradisjonelle khaung paung-turbanen. Så snart de er klare låser de dørene til de spartanske rommene sine. Det er ikke snakk om å komme for sent. Minibusser og motorsyklister venter på dem. Folk fra innenriksdepartementet sjekker at alle er om bord på minibussene før de eskorterer dem til nasjonalforsamlingen.

Konvoien virker sårbar på de gigantiske, krigerske avenyene. Militærsperringene foran avkjørselen som fører til Underhuset stenges bak dem. «Vi må sørge for at de nye representantene er sikre,» sier soldatene som er på vakt. Hvem er det som truer de nyvalgte representantene? «Hæren!» svarer Win Htein fra NLD. «Vi kan til enhver tid bli kjørt i fengsel,» spøker han. «Tanken slo oss faktisk de første gangene vi gikk om bord i bussene.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0