17. desember, Beijing. Den tjukke smogen får gatebildet til å ligne en postapokalyptisk film, men den såkalte airpocalypsen er blitt overraskende raskt normalisert, skriver Zizek. Foto: Nahorski Pavel / Shutterstock.

Om å sivilisere sivilisasjonene

Å påta oss ansvaret for miljøkatastrofen kan være en slu måte å unngå å erkjenne katastrofens virkelige dimensjoner på. Vi liker å være skyldige, for hvis vi er skyldige, da avhenger alt av oss.

I desember var smogen i kinesiske byer så tjukk at flere tusen byboere flyktet til landsbygda på jakt etter et sted hvor man fortsatt kan se blå himmel. En halv milliard mennesker ble rammet av airpocalypsen som smogen blir kalt. For de som ble igjen i byene begynte det å ferdes i gatene å ligne på livet i en postapokalyptisk film: Folk med store gassmasker gående rundt i en smog der man ikke engang ser trærne rundt seg.[ref] «Smog refugees flee Chinese cities as ‘airpocalypse’ blights half a billion», The Guardian, 21. desember 2016.[/ref]

Klassedimensjonen var også tydelig: Før myndighetene måtte stenge flyplassene på grunn av den dårlige lufta, flyktet de som hadde råd til de dyre flybillettene. Og for å strø salt i såret vurderte Beijings bystyre å kategorisere smog som en «meteorologisk katastrofe», altså et værfenomen og ikke et resultat av industriforurensning, for å unngå at myndighetene skulle få skylda for katastrofen.[ref] «Smog listing as ‘meteorological disaster’ causes controversy», China.org.cn, 14. desember 2016.[/ref] En ny kategori ble dermed lagt til den lange listen over ulike flyktninger – fra kriger, tørke, tsunamier, jordskjelv, økonomiske kriser, og nå smog. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Den lange march gennem institutionerne

Neste sak

Seiglivet myte om Terra nullius

Andre saker om Miljø

Hvem eier Amazonas?

Ideen om klimaintervensjon for å hindre at den brasilianske presidenten overlater regnskogen

Nattens krise

Lysforurensning er i ferd med å utslette natten for mange mennesker. Det

0 kr 0