Moskvas myke makt

«Propagandakanalen» RT forsøker å ta opp kampen mot de store vestlige nyhetskanalene. Kanalen får stadig flere seere i USA og Europa med en redaksjonell linje som er åpenlyst kritisk til Vesten.

I desember laget RT (tidligere Russia Today), Russlands offentlige internasjonale nyhetskanal, en video for å feire sitt tiårsjubileum. Ikledd sovjetisk uniform inspiserer nyhetskanalens sjefredaktør Margarita Simonian sine ansatte på hovedkontoret i Moskva: Vaskedama Ljuba «får ordre direkte fra Kreml». I et grønnskjerm-studio leser en «innrullert» journalist opp fra teleprompteren på arabisk mens noen skikkelser utkledd som syriske krigere skyter på kloss hold. Vi ser utenlandske programledere mugne i et fuktig fangehull idet britiske Kevin Owen i RT blir iført håndjern på tv-settet.

RT valgte selvironi for å svare kritikerne som mener kanalen er et propagandainstrument. I anledning jubileet fortalte Vladimir Putin om den internasjonale kanalens nokså klassiske målsetninger, etter et tiår med anstrengelser for å ta igjen Russlands etterslep innen «offentlig diplomati». «Det er avgjørende at vår og deres stemme blir hørt,» sa den russiske presidenten. «Ikke bare politikerne, men også og framfor alt verdens mange vanlige borgere.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Det utenkelige

Neste sak

Kunsten å markere en revolusjon uten revolusjon

Mer Media

Fra bedøvende konsensus til lukrativ dissens

Den gylne middelvei selger ikke lenger. Tidligere levde den moderate pressen av annonseinntekter og forsøkte å nå ut så bredt som mulig. Nå må mediene kapre et mer engasjert og kravstort publikum.

Selvpromotøren

Amerikanske Edward Bernays blir i dag sett som den moderne massemanipulasjonens far. Et nærmere ettersyn viser at forestillingen om den briljante mediemanipulatoren dreier seg mer om egenreklame enn en skjult virkelighet.

Fra magasin til magasin

På to århundrer er et nytt menneske blitt skapt: forbrukeren, og pressen har vært en avgjørende faktor i denne skapelsen.

Mediemisjonærene

Hvorfor er Juan Guaidó Venezuelas egentlige president? Hvor fort må den brasilianske statslederen kutte i pensjonene? Hvordan kommer peronistene til å forverre den argentinske krisen? Fra Le Monde til Financial Times kverner et knippe «Latin-Amerika-eksperter» ut politiske nyheter fra regionen som bare bekrefter deres egne kjepphester.

Angrepsmaskinen

Da Bernie Sanders begynte å seile opp som favoritt til å vinne Demokratenes nominasjonsvalg steg panikken i partieliten og mediene.

0 kr 0