Putin på besøk i RTs hovedkontor i Moskva, 11. juni 2013. Den russiske regjeringen har bevilget store penger til kanalen i håp om å få fram sine synspunkter internasjonalt. Foto: Yuri Kochetkov, Pool Photo / AP / NTB Scanpix.

Moskvas myke makt

«Propagandakanalen» RT forsøker å ta opp kampen mot de store vestlige nyhetskanalene. Kanalen får stadig flere seere i USA og Europa med en redaksjonell linje som er åpenlyst kritisk til Vesten.

I desember laget RT (tidligere Russia Today), Russlands offentlige internasjonale nyhetskanal, en video for å feire sitt tiårsjubileum. Ikledd sovjetisk uniform inspiserer nyhetskanalens sjefredaktør Margarita Simonian sine ansatte på hovedkontoret i Moskva: Vaskedama Ljuba «får ordre direkte fra Kreml». I et grønnskjerm-studio leser en «innrullert» journalist opp fra teleprompteren på arabisk mens noen skikkelser utkledd som syriske krigere skyter på kloss hold. Vi ser utenlandske programledere mugne i et fuktig fangehull idet britiske Kevin Owen i RT blir iført håndjern på tv-settet.

RT valgte selvironi for å svare kritikerne som mener kanalen er et propagandainstrument. I anledning jubileet fortalte Vladimir Putin om den internasjonale kanalens nokså klassiske målsetninger, etter et tiår med anstrengelser for å ta igjen Russlands etterslep innen «offentlig diplomati». «Det er avgjørende at vår og deres stemme blir hørt,» sa den russiske presidenten. «Ikke bare politikerne, men også og framfor alt verdens mange vanlige borgere.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Det utenkelige

Neste sak

Kunsten å markere en revolusjon uten revolusjon

Andre saker om Media

Frihandel med kanon

Den økonomiske liberalismens globale talerør er imot statlig innblanding, men ikke når

0 kr 0