Forbrytelse og reform

Rodrigo Dutertes dødelige narkokampanje har fått mye internasjonal oppmerksomhet og dekket over de mange sosiale, økonomiske og politiske reformene Filippinenes nye president forsøker å gjennomføre.

President Rodrigo Duterte ble valgt mye på grunn av sine løfter om å bekjempe utrygghet og korrupsjon, løfter han har holdt med en brutal krig mot narkotika. Kampanjen, kalt Project Double Barrel Alpha, førte mellom 1. juli og januar til over 7000 døde, inkludert 35 politifolk. Nesten 3000 av dem skal, ifølge det nasjonale politiet, ha vært involvert i narkosaker og drept under politioperasjoner. De 4049 andre skal ha blitt likvidert av «borgerverngrupper» bestående av tidligere politifolk og soldater, og tidligere kommunistiske og muslimske opprørere. I samme periode utførte politiet 40 182 operasjoner, arresterte 44 070 personer og oppsøkte over seks millioner hus. 1,6 millioner mistenkte har «frivillig» overgitt seg til de lokale myndighetene. 940 000 av dem var brukere og 75 000 langere.

Er narkotika et stort problem i øystaten? Spørsmålet er mildt sagt omstridt. Duterte sammenlignet seg i fjor høst med Hitler – noe han beklaget senere – og sa at det var «tre millioner narkomane» i landet som han «med glede ville slakte». Men bare 4,8 millioner filippinere mellom 10 og 69 år har brukt narkotika minst én gang, ifølge det offentlige byrået Dangerous Drugs Board. Og bare 1,8 millioner bruker narkotika regelmessig, det vil si 2,3 prosent. Cannabis er mest brukt, etterfulgt av metamfetamin som her blir kalt shabu. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Innesperret utenfor

Neste sak

Versjoner av kjærlighet og død

Mer Filippinene

Déjà vu i Bangsamoro

Etter fire tiår med borgerkriger som har krevd 160 000 menneskeliv har regionen Bangsamoro sør i Filippinene fått et eget parlament, indre selvstyre og større ressurser. Men selvstyret vekker foreløpig like mye håp som tvil.

De fattiges jord til høystbydende

Med stigende matvarepriser blir jord stadig mer attraktiv. På Filippinene blir jord som har blitt dyrket i generasjoner erklært «uproduktiv» og solgt til utenlandske investorer.

Ensom bokser mot det filippinske oligarkiet

Oppildnet av sin verdensmestertittel i mellomvekt har bokseren Manny Pacquiao forsøkt å slå seg opp i politikken. Men løftet hans om å slå knockout på fattigdommen viser seg langt vanskeligere i politikken enn i ringen.

– Verre enn Marcos

I november var hele verden vitne til et mislykket kuppforsøk i Manila. Da panservognen inntok hotellet mytteristene oppholdt seg på, viste regimet på Filippinene seg nok en gang fra sin brutale side. President Gloria Arroyo lovet å gjøre Filippinene til et av verdens fremste land, da hun ble valg i 2001. For å tiltrekke seg utenlandsk kapital tilbys både land og føyelig arbeidskraft. Fagbevegelsens og urbefolkningens protester mot raseringen av arbeidernes rettsvern og miljøødeleggelser blir møtt med vold, forsvinninger og henrettelser. Siden 2001 har det blitt registrert mer enn 900 utenomrettslige henrettelser. Og protestene øker for hver dag som går, i takt med at den ultraliberalistiske politikken dømmer stadig større deler av befolkningen til fattigdom og analfabetisme.

0 kr 0