Minsk, 29. april 2015. President Aleksandr Lukasjenko prøver å være nøytral i konflikten mellom Vesten og Russland for å verken støte fra seg EU eller tirre sin mektige nabo. Foto: SERGEI GAPON, afp / ntb scanpix.
Hviterussland Geopolitikk

Hviterussland stritter imot

Etter maktskiftet i Ukraina har Hviterussland forsøkt å unnslippe spenningene mellom Russland og EU, og distansere seg fra Russland, men uten å provosere Kreml.

Posted on

Russlands annektering av Krim og innblanding i Øst-Ukraina i mars 2014 helte kaldt vann i blodsbåndet mellom Hviterussland og den store naboen i Øst. «Da den russiske regjeringen viste sin vilje til å bruke makt, knuste hendelsene i Ukraina den sovjetiske myten om at russerne, ukrainerne og hviterusserne er broderfolk,» mener forsvarsjournalisten Aleksandr Alesin. Siden 2014 har Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko, forsøkt å ta avstand fra Kreml uten å gi de russiske lederne inntrykk av at russiske interesser er truet.

Lukasjenko vil ikke rive bort fundamentet for den strategiske alliansen de to landene inngikk etter at han ble valgt til president i den tidligere sovjetrepublikken i juli 1994. Forholdet er formalisert i ulike avtaler som Unionsstaten Hviterussland–Russland (1999), Samveldet av uavhengige stater (desember 1991), Den kollektive sikkerhetspakten (1992) og Den eurasiske økonomiske union som trådte i kraft 1. januar 2015. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Hviterussland

0 kr 0
Gå til Toppen