Livets ytterste betingelser

Franske Katell Quillévéré viser sitt mesterskap med en film om livets ytterste betingelser.

Transport er et nøkkelord i Katell Quillévérés Liv til de levende. Fra første stund er det en rekke former for bevegelse og trafikk: nattlig exit gjennom vindu, rask sykkeltur, parallelt med venn på skateboard, tre venner i bil i retning kysten, surfebrett, bølger, bil igjen – først som dødsmaskin, senere som transportmiddel for livsviktig organ, med eskorte av motorsykkelpoliti til sykehus. Og på sykehuset skal den døende transporteres til det hinsidige og en levende få reparert sitt liv. Som immobil er han en potensiell kilde til et annet menneskes mobilitet.

Liv til de levende er den tredje spillefilmen til 37-årige Katell Quillévéré, av bretonsk bakgrunn, født i Abidjan i Elfenbenskysten, der hun bodde de fem første årene, før familien flyttet hjem til Frankrike. Før spillefilmkarrieren studerte hun filosofi og film på universitetet Paris 8. Filmen er basert på Maylis de Kerangals roman Réparer les vivants, som kommer i norsk oversettelse vinteren 2018. Internasjonalt hadde den en vellykket lansering på Venezia-festivalen i fjor. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Balkans navnløse språk

Neste sak

Undervejs

Mer Film

Den enlige mor og huset

Herself er en sympatisk beretning om en enlig mors kamp, funderet i en virkelig boligkrise i samtidens Dublin, hvor hen ved ti tusind mennesker kæmper med at finde en varig bolig.

Usjarmerende diskresjon

Noen har filmet noe og sendt det videre. Overgrepet blir ikke spesifisert som en voldtekt. Likevel er det åpenbart rape revenge-motivet som driver Emerald Fennells debutfilm, der subsjangeren har fått en tidsmessig oppgradering av struktur og miljø.

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

0 kr 0