Portretter på flukt

En bølge av nordiske tegneserier vil skape forståelse for flyktninger gjennom nære skildringer av enkeltpersoner. Har seriene overbevisningskraft i en polarisert politisk debatt?

De siste årenes pressede flyktning­situasjon i og rundt Europa kommer nå til overflaten i flere tegneserier. Jungelen i Calais er jevnet med jorden, men leiren i den franske kystbyen gjenoppstår i detalj i reportasje­boka Threads. Flere tusen mennesker fra Midtøsten og Afrika samlet seg her i 2015 og 2016 i håp om å komme inn i Storbritannia. Den britiske serieskaperen Kate Evans tar oss nært innpå noen av menneskene, og boka beskriver med sterk tilstedeværelse den provisoriske landsbyen av konteinere og telt uten vann og kloakk. Evans gir en veltegnet og troverdig øyevitnefortelling, med uttalt mål om å skape motbilder til fordommer og mistenkeliggjøring av flyktninger. Threads er typisk for tegneseriene om migrasjon: Den menneskeliggjør tema gjennom enkeltpersoner og argumenterer for å ta imot flere flyktninger og gi dem en human behandling.

(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Fabeldyr for framtidens barn

Neste sak

Veikrysset i Kinas nye silkeveier

Mer Tegneserie

Global oppvarming gir iskalde grøss

Klimakrisen vekker den over femti år gamle undergrunnsklassikeren Slow Death til live igjen, men det er en fransk 40-åring som best viser vei ut av klimaangsten.

Historien på sine skuldre

Den første russiske tegneserieromanen på norsk, Olga Lavrentjevas Survilo, er jordnær og ambisiøs. Familiehistorien fra Stalin-tiden er både en generasjonsroman og et oppgjør med nåtidens restituering av stålmannen.

Vill vest om kobbergruven

Skattejegere står mot urfolk i striden om gruvedrift i Oak Flat i den amerikanske delstaten Arizona. En ny bok skildrer apasjenes kamp mot et kynisk politisk spill. I potten ligger mye mer enn en neve dollar.

Tegneserier er ikke et teselskap

Knuste drømmer og forbudte bøker er hentet fram i kampen for demokrati. To nye selvbiografiske tegneserier skildrer 1980-tallets studentprotester i Kina og Sør-Korea.

0 kr 0