Portretter på flukt

En bølge av nordiske tegneserier vil skape forståelse for flyktninger gjennom nære skildringer av enkeltpersoner. Har seriene overbevisningskraft i en polarisert politisk debatt?

september 2017
Den prisbelønte danske tegneserieromanen Zenobia handler om en jente som flykter fra krigen i Syria. Illustrasjon: Lars Horneman.

De siste årenes pressede flyktning­situasjon i og rundt Europa kommer nå til overflaten i flere tegneserier. Jungelen i Calais er jevnet med jorden, men leiren i den franske kystbyen gjenoppstår i detalj i reportasje­boka Threads. Flere tusen mennesker fra Midtøsten og Afrika samlet seg her i 2015 og 2016 i håp om å komme inn i Storbritannia. Den britiske serieskaperen Kate Evans tar oss nært innpå noen av menneskene, og boka beskriver med sterk tilstedeværelse den provisoriske landsbyen av konteinere og telt uten vann og kloakk. Evans gir en veltegnet og troverdig øyevitnefortelling, med uttalt mål om å skape motbilder til fordommer og mistenkeliggjøring av flyktninger. Threads er typisk for tegneseriene om migrasjon: Den menneskeliggjør tema gjennom enkeltpersoner og argumenterer for å ta imot flere flyktninger og gi dem en human behandling.

Serien «Bror» i den danske dokumentarantologien Uledsaget forteller historien til en mindreårig asylsøker fra Afghanistan. Illustrasjon: Tom Kristensen.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal