Den prisbelønte danske tegneserieromanen Zenobia handler om en jente som flykter fra krigen i Syria. Illustrasjon: Lars Horneman.

Portretter på flukt

En bølge av nordiske tegneserier vil skape forståelse for flyktninger gjennom nære skildringer av enkeltpersoner. Har seriene overbevisningskraft i en polarisert politisk debatt?

De siste årenes pressede flyktning­situasjon i og rundt Europa kommer nå til overflaten i flere tegneserier. Jungelen i Calais er jevnet med jorden, men leiren i den franske kystbyen gjenoppstår i detalj i reportasje­boka Threads. Flere tusen mennesker fra Midtøsten og Afrika samlet seg her i 2015 og 2016 i håp om å komme inn i Storbritannia. Den britiske serieskaperen Kate Evans tar oss nært innpå noen av menneskene, og boka beskriver med sterk tilstedeværelse den provisoriske landsbyen av konteinere og telt uten vann og kloakk. Evans gir en veltegnet og troverdig øyevitnefortelling, med uttalt mål om å skape motbilder til fordommer og mistenkeliggjøring av flyktninger. Threads er typisk for tegneseriene om migrasjon: Den menneskeliggjør tema gjennom enkeltpersoner og argumenterer for å ta imot flere flyktninger og gi dem en human behandling.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Fabeldyr for framtidens barn

Neste sak

Veikrysset i Kinas nye silkeveier

Andre saker om Tegneserie

Moderne byggeklosser

En ny tegneserieroman kritiserer sementromantikk og ødeleggende byutvikling i Armenias hovedstad Jerevan,

0 kr 0