Masseutdannelse

200 000 lærere lærte fem millioner mennesker å lese og skrive i 1921, og sju millioner innen 1922 var over.

I en scene fra biblioteket i Jurjatin, den oppdiktede byen i Doktor Zhivago (1958), gjengir Boris Pasternak en skjellsettende opplevelse han må ha hatt førti år tidligere. Hovedpersonen går inn i lesesalen hvor han finner, ved siden av representanter fra den gamle intelligentsiaen, vanlige folk i finklær: «De kom forvirret og sjenert inn i lesesalen som om det skulle være en kirke». Pasternak viser her den enorme tørsten som i 1917 grep de lavere klassene som var blitt holdt på avstand fra kunnskapen.

Da bolsjevikene kom til makten ga politiseringen av de lavere klassene og deres higen etter læring gjenklang i bolsjevikenes frigjøringsprosjekt. Fra februar til oktober 1917, før de invaderte skolene og bibliotekene, hadde disse klassene gått i sovjetenes skole: I de over 1500 rådene som fantes i oktober 1917, lærte de, de diskuterte og organiserte samfunnslivet, og ikke minst våget de å kreve makt. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Pengene bestemmer

Neste sak

Da verdensrevolusjonen møtte realpolitikken

Mer Russland

Mobilisering mot boligsvindel i Russland

Salg av boliger som aldri blir bygd har ruinert mange russere. Tretti år etter Sovjetunionens oppløsning ser russerne fortsatt bolig som en rettighet. Mens myndighetene forsøker å skape et velfungerende boligmarked, er russerne fortsatt skeptiske til å se bolig som en vare.

Vil Navalnyj bli profet i eget land?

Etter først å ha blitt utsatt for forgiftning, er Aleksej Navalnyj nå dømt til fengsel. Mens vestlige regjeringer krever at han må løslates og truer med nye sanksjoner, er det lite som tyder på at Kreml vil gi etter for internasjonalt press.

Russlands afrikanske comeback

Russland er tilbake i Afrika. Tidligere støttet Kreml kontinentets uavhengighetsbevegelser og kampen mot apartheid. I dag nøyer de russiske lederne seg med å fylle ordrebøkene og å sende leiesoldater.

Moskvas globale drømmer

De siste ti årene har Moskvas borgermester jobbet iherdig for å gjøre den russiske hovedstaden til en «global by» og tiltrekke seg utenlandske investorer og den kreative klasse.

Rask reaksjon, utdatert helsevesen

Russland innførte tidlig flere tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Men det russiske helsesystemets fortrinn, med stor sykehuskapasitet og lang erfaring med infeksjonssykdommer, dekker over dype ulikheter som vil ramme befolkningen når epidemien nå skyter fart.

0 kr 0