Russland Den russiske revolusjonen

Masseutdannelse

200 000 lærere lærte fem millioner mennesker å lese og skrive i 1921, og sju millioner innen 1922 var over.

Posted on

I en scene fra biblioteket i Jurjatin, den oppdiktede byen i Doktor Zhivago (1958), gjengir Boris Pasternak en skjellsettende opplevelse han må ha hatt førti år tidligere. Hovedpersonen går inn i lesesalen hvor han finner, ved siden av representanter fra den gamle intelligentsiaen, vanlige folk i finklær: «De kom forvirret og sjenert inn i lesesalen som om det skulle være en kirke». Pasternak viser her den enorme tørsten som i 1917 grep de lavere klassene som var blitt holdt på avstand fra kunnskapen.

Da bolsjevikene kom til makten ga politiseringen av de lavere klassene og deres higen etter læring gjenklang i bolsjevikenes frigjøringsprosjekt. Fra februar til oktober 1917, før de invaderte skolene og bibliotekene, hadde disse klassene gått i sovjetenes skole: I de over 1500 rådene som fantes i oktober 1917, lærte de, de diskuterte og organiserte samfunnslivet, og ikke minst våget de å kreve makt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Russland

0 kr 0
Gå til Toppen