Kaffe uten melk

Blade Runner 2049 viser motsetningene innad i herskerklassen, men unnlater å stille det sentrale spørsmålet: Vil vår verden fortsatt være menneskelig, når androidene blir del av den?

Hva er forbindelsen mellom kapitalisme og utsiktene til en posthuman framtid? Vanligvis påstås det at kapitalismen er (mer) historisk, mens vår menneskelighet er mer basal eller til og med ahistorisk. Men for tiden er vi vitne til et forsøk på å integrere overgangen til en posthuman tilstand i kapitalismen. Det er dette prosjektene til de nye milliardærguruene som Elon Musk handler om. Deres spådom om at kapitalismen «slik vi kjenner den» går mot slutten dreier seg om den «menneskelige» kapitalismen, og overgangen de snakker om er overgangen til en posthuman kapitalisme.

Blade Runner 2049 tar opp dette temaet. Handlingen finner sted i år 2049 og replikanter (mennesker skapt med bioteknologi) er blitt integrert i samfunnet som tjenere og slaver. Den nye replikantmodellen K, som er laget for å adlyde, jobber som «blade runner» i politiet i Los Angeles, hvor han jakter på og «pensjonerer» opprørske eldre replikantmodeller. Han tilbringer fritiden med sin holografiske kjæreste Joi, et kunstig intelligens-produkt fra Wallace Corporation. Ks etterforskning av replikantenes frigjøringsbevegelse fører ham til en bondegård, hvor han finner levningene av en replikantkvinne som døde etter et keisersnitt. K blir satt ut, ettersom man trodde at replikanter ikke kunne bli gravide. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Lasses lov

Neste sak

Sivilisasjonen som friluftseksperiment

Andre saker om Filosofi

Sartres nei

I 1980 deltok mange tusen franskmenn i Jean-Paul Sartres gravferd. Med Sartres bortgang lukket en epoke

Tilbake til klassen

I over førti år har venstreintellektuelle tolket bort begreper som kapital, klasse og økonomiske forhold for

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.