Pokerfjes som styringsmåte

Etter at de overtok nøkkelpostene i regjeringen har de flamske nasjonalistene i all stillhet dempet sin upopulære kampsak om å dele opp Belgia. I stedet forsøker de å bygge ned staten fra innsiden.

De flamske nasjonalistene stanger mot en stor hindring: Belgiere flest ønsker ikke at landet skal deles. Meningsmålinger viser at 95 prosent av de fransktalende og 90 prosent av nederlandsktalende er imot, og slik har det vært siden 1995. Etter at nasjonalistpartiet Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) gikk i regjering i 2014 har det iherdig forsøkt å komme seg rundt dette skjæret.

N-VA oppsto i 2001 fra asken av sentrumspartiet Volksunie som man mente var for venstrevridd. Ni år senere ble N-VA landets største parti med betydelig drahjelp fra den nye økonomiske eliten i nord. Det konservative partiprogrammet kaller den belgiske staten en «mosegrodd labyrint»: I effektivitetens navn skal alt som fortsatt er føderalt, det vil si styrt av sentralstaten, «bli Flanderns og Vallonias eiendom» (sosial- og trygdesystem, rettsvesen) eller fjernes («ikke-lønnsomme» tilskudd). (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Le Monde diplomatiques framtid

Neste sak

Krisen i Catalonia oppsto i Madrid

Mer Belgia

Belgias ansvar i Rwanda

Belgia styrte Rwanda fra 1920 til 1962, godt hjulpet av katolske misjonærer. Disse kolonisatorene innførte «etniske»

Singaporiseringen av Flandern

Innbyggerne i Antwerpen lever midt i et europeisk veikryss, og erfarer daglig mobilitets-ideologien.«Det er fullstendig irrasjonelt!»

0 kr 0