The Agnew Clinic av Thomas Eakins, 1889. En kvinne blir operert i bedøvet tilstand foran medisinstudentene i et anatomisk teater. Anestesien ble oppfunnet førti år tidligere.

Det bedøvede samfund

I Narcocapitalism analyserer professor i retsfilosofi Laurent de Sutter samtidens politik som en anæstesi af den sociale krop. Anæstesiens historie er ifølge de Sutter uløseligt knyttet til historien om den moderne styring af massen og dermed det politiske projekt overhovedet.

De Sutter er en af de efter hånden mange forfattere for hvem tidens totale markedsgørelse er i færd med at ændre os som mennesker og afvikle den politiske kultur og det politisk engagement som vi kender det fra det 20. århundrede. Fremfor et demokratisk engagement har vi fået en bedøvende individuel rettighedskrævende kultur. Arbejde og øget produktion bliver svaret på alle samfundsproblemer. Ifølge de Sutter er denne stigende apati et resultat af en individualiseret psykopolitisk styring af vores følelsesliv, hvis eneste opgave er at sikre arbejdsoptimering, præstation og vækst.

Anæstesien (fra græsk, «ingen følelse») gør hele eller dele af kroppen ufølsom overfor smerte eller andre sansepåvirkninger. Både som medicinsk behandlingsmetode og som metafor for ufølsomhed, danner anæstesien den røde tråd for de Sutters historie i Narcocapitalism. Bogen tager for sig det moderne kapitalistiske samfunds stigende behov for hyperproduktive individer, hvor alt hvad der blokerer den fortsatte præstation og produktion anses som en hindring for vækst. Hovedpersonen i denne historie er den dynamiske komponent i følelseslivet vi forbinder med sindsbevægelse, opstemthed, uro. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Religionskrig

Default thumbnail
Neste sak

Heksejakt på lærere

Andre saker om Litteratur

Gud i en kakerlak

Den brasiliansk-jødiske forfatter Clarice Lispector var en stemme så anderledes at ingen kunne placere hende. Hendes

Den hellige klovn

I både skrift og billede søgte den franske digter og maler Henri Michaux en idé om

Hinsides reparasjon

Hva ville skjedd hvis Alan Turing ikke begikk selvmord, Storbritannia tapte Falklandskrigen og roboter kunne forelske

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.